Miljonär ostis Lissaboni leppe ees tõrkunud sulepea

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Kaczyński oli hädas tõrkuva sulepeaga.
Poola president Kaczyński oli hädas tõrkuva sulepeaga. Foto: AP / Scanpix

Miljonärist Poola parlamendisaadik Janusz Palikot ostis internetioksjonil sulepea, millega Poola euroskeptilisel riigipeal Lech Kaczyńskil ei õnnestunud allkirjastada Lissaboni lepingut.


Palikot ostis sulepea 18 100 zloti (66 000 krooni) eest ja selle müügist saadud raha läheb ajukahjustusega laste abistamiseks, kirjutas polskieradio.pl.

«On oluline lisada, et osalesin oksjonil, sest ma tõesti hindan sihtasutuse tööd. Ma ei kahetse raha kulutamist üldse,» kommenteeris Palikot, nimetades sulepead neljanda Poola vabariigi esimeseks «tõeliseks artefaktiks».

President Kaczyński, kes sarnaselt oma naaberriigi Tšehhi riigipeale Václav Klausile suhtus Euroopa Liidu institutsioone reformivasse ja otsustusprotsessi hõlbustavasse Lissaboni lepingusse umbusklikult, ootas enne lepingu väljakuulutamist ära Iiri rahva arvamuse referendumil. Kuna saareriigi elanikud andsid rahvahääletusel sellele oma kindla mandaadi, ei jäänud ka Kaczyńskil muud üle, kui leping 10 oktoobril ratifitseerida.

Allkirjastamistseremooniast võtsid osa ka Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja ELi eesistujamaa Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, kuid ratifitseerimisprotsessis tekkis ootamatu tõrge, kui Kaczyńskil ei õnnestunud Itaalia ettevõtte Stipula sulepeaga reformileppele alla kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles