Gorbatšov on uhke oma rolli üle Berliini müüri langemises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini müür Brandenburgi väravate juures 6. juunil 1989 (vasakul) ja sama koht 2009. aasta juulis.
Berliini müür Brandenburgi väravate juures 6. juunil 1989 (vasakul) ja sama koht 2009. aasta juulis. Foto: Reuters / Scanpix

Endine Nõukogude Liidu president Mihhail Gorbatšov ütles täna, et tunneb uhkust rolli üle, mida ta 20 aastat tagasi Berliini müüri langemises mängis, ning tõrjus süüdistusi, et ta põhjustas liidu lagunemise.


«Ma olen uhke, et meie - ja selle all mõtlen ma nii Lääne- kui ka Ida-Euroopa riike - leidsime lähenemise, mis arvestas kõigi huvidega, nii et see erakordselt valus asi likvideeriti,» ütles Gorbatšov.

Gorbatšovi sõnul ei jäänud riigijuhtidel muud üle, kui lõpetada kommunistliku Ida-Saksamaa ja NATO-ga seotud Lääne-Saksamaa eraldus.

«Küsimus ei ole häbis, vaid selles, et Euroopa keskel, maailma keskmes asuv tohutu elanikkonnaga riik oli lõhenenud,» ütles ta ajakirjanikele Moskvas.

78-aastane Gorbatšov on Läänes laialdast imetlust pälvinud, kuid Venemaal kritiseeritakse teda tihti poliitika pärast, mis viis majandusliku kaose ja Nõukogude Liidu lagunemiseni.

Teda ülistati otsuse eest mitte kasutada vägivalda meeleavaldajate vastu Ida-Euroopat 1980. aastatel haaranud protestidel, mis kulmineerusid Berliini müüri langemisega 9. novembril 1989. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles