Põhja- ja Baltimaad kinnitasid Afganistani jäämist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Scanpix Sweden

Põhja- ja Baltimaade kaitseministrid kinnitasid täna Helsingis oma iga-aastasel, et jätkavad osalemist Afganistani missioonil.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales eile ning täna Põhjala ja Balti riikide kaitseministrite iga-aastasel kohtumisel Helsingis, kus arutati regionaalse julgeoleku- ja kaitsekoostööga ning Afganistani operatsiooniga seotud küsimusi, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kohtumisel langetasid kaitseministrid otsuse tihendada kaitsekoostööd Põhjala ja Balti riikide vahel, laiendades Põhjala kaitsekoostöö formaati ka Balti riikidele.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Põhjala-Balti koostöö aasta aastalt süvenenud. «On heameel, et meie kaitsealane koostöö on jõudmas uude faasi – kujunemas on ühtne Läänemere koostööruum, kus kõigi liikmete julgeolek on ühtviisi tagatud,» ütles kaitseminister. 

Samuti arutasid kaitseministrid ka praegust majanduslikku olukorda ning selle mõju riikide kaitse-eelarvetele. «Leiti, et vaatamata praegusele majandussurutisele ei tohi unarusse jätta investeeringuid riigikaitsesse. Samuti tuleb ka edaspidi aidata kaasa Ukraina, Gruusia ja Lääne Balkani kaitsereformidele,» sõnas Aaviksoo.

Kohtumisel võeti vastu ka Afganistani-teemaline ühisavaldus, milles rõhutati otsustavust jätkata riikide senist Afganistani julgeolekutagamismissiooni. Vaatamata keerulisele julgeolekulukorrale osalevad NATO missiooni 43 riigi koosseisus ka kõik kaheksa Põhjala ja Balti riiki.

Põhjala ja Balti riikide kaitseministrite kohtumised toimuvad kord aastas alates 2003. aastast. Kohtumisel osalevad Eesti, Soome, Taani, Läti, Leedu, Norra ja Rootsi kaitseministrid ning Islandi kaitseameti juhataja.

Samuti kohtus Aaviksoo täna Helsingis Eesti suursaadikuga Soomes Merle Pajulaga ning Eesti kaitseatašeega Soomes ja Rootsis kolonelleitnant Peeter Länsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles