Barroso kutsus Ukrainat välistama gaasitarnete tõrkeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukaina riiklik energiaettevõte Naftogaz.
Ukaina riiklik energiaettevõte Naftogaz. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kutsus täna Ukrainat tegema kõik, mis võimalik gaasitarnete kriisi vältimiseks.

EK teatel arutas Barroso telefonitsi Ukraina presidendi Viktor Juštšenkoga Vene gaasi transiidi küsimusi, riigi majandusolukorda ning palvet aidata võitluses gripiepideemiaga.

Eile möönis Ukraina riiklik kütusekontsern Naftogaz probleeme oktoobris imporditud gaasi eest tasumisega, viidates sisetarbijate võlgnevustele.

Vestluse käigus toonitas Barroso, et Ukraina-poolsete maksetõrgete puudumine on otsustava tähtsusega.

«Euroopa süsteem ei tohi puutuda kokku uue Ukrainat läbivate Vene gaasi tarnete katkestusega,» kinnitas EK president.

Samuti avaldas Barroso vestluse käigus muret seoses sellega, et Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) programm, mille eesmärgiks on aidata finantskriisi tõttu raskustesse sattunud Ukrainat, ei ole riigis «õigel teel», viidates, et see võib süvitsi puudutava Ukraina majanduslikku stabiilsust.

Barroso kutsus Juštšenkot töötama koos valitsusega, et täita võimalikult kiiresti IMFi stabilisatsiooniprogrammi nõuded.

Juštšenko tänas omakorda ELi kiire reaktsiooni eest abi osutamisel gripivastases võitluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles