Merkel: istusin Berliini müüri langemise ajal saunas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix

Pragmaatiline Saksa kantsler Angela Merkel avalikustas, et vaatamata ülitähtsatele sündmustele 1989. aastal otsustas tema iganädalasest saunatraditsioonist mitte loobuda.


Ööl vastu 9. novembrit aastal 1989 valgusid ekstaatiliste idasakslaste massid läbi taasavatud piiri Berliinis, et saada osa joovastavast muutuste õhkkonnast, kirjutab The Guardian.

Merkel polnud rahvamassi hulgas. Tema läks oma sõbrannaga sauna, sest nii tegi ta igal neljapäeval.

«Õhkkond oli olnud pingeline mitu päeva. Ma arvasin, et midagi juhtub ja siis kuulsin televiisorist, et piir avati,» rääkis kantsler.

«Kuid samas oli neljapäev ja see oli minu saunapäev ning nii ma läksingi samasse kommunistlikku kõrghoonesse, kus me alati käisime,» selgitas ta.

Kui paljud rahvuskaaslased tormasid piirile kartes, et see võidaks sulgeda sama äkki nagu avati, siis Merkel lääne uurimisega ei kiirustanud.

«Mina mõtlesin, et kui müür juba avati, siis vaevalt, et seda taas sulgema hakatakse ja nii ma otsustasin oodata,» selgitas ta.

Merkeli jutu järgi oli nende peres oma siseringinali, et kui müür langeb, siis saavad nad kokku Berliinis Kepinski hotellis ja söövad austreid. Me pole seda siiani teinud - mitte et ma oleksin suur austrite fänn, lisas ta.

Pärast sauna läks Merkel koos sõbrannaga õlu jooma ja alles siis liitusid rahvamassiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles