Venemaa nahutas Poola välisministrit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radosław Sikorski.
Radosław Sikorski. Foto: AP / Scanpix

Vene Föderatsiooni välisministeeriumi esindaja kritiseeris Poola välisministrit Radosław Sikorskit viimase ebasobiva kommentaari pärast.


Sel nädalal Ühendriike külastanud Poola välisministri hinnangul tuleks NATO riikidel, kaasa arvatud Ühendriikidel paigutada Kesk- ja Ida-Euroopasse sõjaväeüksusi, et seista vastu Venemaa rünnakule. Väidetavalt soovis Sikorski, et Ühendriigid paigutaksid oma väeüksused Poolasse, et lüüa tagasi Venemaa võimalik tankirünnak, vahendas AFP.

«Kui on kinnitatud, et härra Sikorski tõesti seda ütles, siis ainus asi, mis me teha saame, on avaldada äärmist hämmeldust,» ütles välisministeeriumi esindaja Andrei Nesterenko täna ajakirjanikele. Tema sõnul on kommentaar näide sellest, et Varssavis pole veel külma sõja aegsest mõtlemisest üle saadud.

Sikorski tuletas kohtumisel ka meelde, et Venemaa ja Valgevene viisid Poola piiri lähistel hiljuti läbi ühisõppused, millest võtsid osa sajad tankid. Sellega vihjas ta ülemöödunud kuul Valgevene, Leedu ja Poolaga piirnevatel aladel ning Kaliningradi oblastis läbi viidud sõjalistele õppustele Zapad-2009 ja Ladoga-2009.

«Need tankid [...] olid kõgiest 250 kilomeetri kaugusel meie pealinnast,» ütles Sikorski. «Kui teil on ühel poolel 900 tanki ja teisel poolel kuus sõdurit, siis kas te oleksite veendunud [julgeolekus]?» küsis Sikorski, viidates asjaolule, et Poolas on hetkel kuus Ühendriikide sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles