Viis kaasaegset Berliini müüri

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Changzhis.
Internetikohvik Changzhis. Foto: Reuters / Scanpix

Berliini müüri langemise aastapäeva puhul koostas ajakiri Foreign Policy nimekirja viiest tarast, mis tänapäeval inimesi samamoodi lahutavad.

Iisraeli-Palestiina eraldusbarjäär

Mis? Esimest korda pani Iisraeli valitsus Iisraeli ja Läänekalda vahele tara ehitamise ette aastal 2002. Nüüdseks on valmis pool sellest kaevikute ja okastraadiga ümbritsetud elektritarast. Müüris on 66 väravat, millest paljud on tihti kinni.

Mida see jagab? 60 meetri laiune tara ei jookse mitte piirilt, vaid palestiinlaste alal ning selle kõrval elavatel inimestel on oma kodus olemiseks vaja eriluba. Haagi kohus on palunud lõpetada selle ehitamine. Selle piiratud läbitavus takistab kaubavahetust Palestiinaga.

Tulevik: Iisraeli ülemkohtu otsuste tõttu on tara teekonda tulnud korduvalt muuta ja selle ehitus on veninud. Tänu sellele usuvad mõned analüütikud, et seda ei lõpetata kunagi, Iisraeli valitsus aga loodab ehitusega valmis saada tulevaks aastaks.


USA-Mehhiko piiritara

Mis? 2006. aastal pani toonane USA president George W. Bush ette piirile 700 miili pikkuse tara ehitamise, et takistada ebaseaduslikku sisserännet Ühendriikidesse. Praeguseks on sellest valmis 613 miili ja kongressile on tehtud ettepanekuid ehitada piire välja terve piiri ulatuses. Tara koosneb nii füüsilistest barjääridest kui ka kaameratest ja liikumisdetektoritest.

Mida see jagab? Igal aastal peetakse sel piiril kinni umbes miljon ebaseaduslikku immigranti. Mehhiko president Vicente Fox on seda võrrelnud Berliini müüriga ja väitnud, et see rikub kahe riigi suhteid. Piirivalvurite sõnul ei takista see aga rännet, illegaalid leiavad maalepääsemiseks lihtsalt teisi kohti. Lisaks lõikab tara planeeritav teekond läbi ka mitu indiaanireservaati ja loomade rändeala.

Tulevik: President Barack Obama lubas kampaania ajal praegused ehituskavad üle vaadata, aga siiani pole nende peatamiseks teinud midagi. Suurem osa ameeriklastest toetab tara väljaehitamist terve piiri ulatuses.


Koreade vaheline demilitariseeritud tsoon

Mis? Mööda 38. paralleeli jooksev nelja kilomeetri laiune piir on üks maailma militariseeritumaid. Selle kahel poolel seisab ühtekokku kaks miljonit Põhja- ja Lõuna-Korea sõdurit.

Mida see jagab? Demilitariseeritud tsoon on rohkem kui poolsada Korea sõjale järgnenud aastat olnud enamasti väga rahulik koht. Nii rahulik, et sinna on asunud elama mitmeid loomaliike, kellest mõned on ka muidu ohustatud. 16 000 Lõuna-Koreasse pagenud põhjakorealast on eelistanud selle ala ületamisele enamasti hoopiski Hiina kaudu minekut.

Tulevik: Tänu Kim Jong-ili tuumaprovokatsioonidele üht rahvast ja paljusid perekondi eraldav piir ilmselt lähiajal eriti ületatavaks kohaks ei muutu.

 

Wagah' piiripunkt India ja Pakistani vahel

Mis? Vaenutsevate naabrite vahel olev ainuke maanteeühendus läheb läbi piirilinna, mille mõlemal poolel kasutavad võimud iga võimalust näidata teisele poolele oma tugevust. Igal õhtul enne tee sulgemist marsivad mõlema riigi sõdurid üksteisele väga lähedal kummalgi pool piiri.

Mida see jagab? Pakistani eraldumine Indiast jagas kahele poole piiri kogukondi ja peresid ning tekitas miljoneid põgenikke, kes pidid ühest riigist teise kolima. Kahe riigi rivaliteet väljendub muuseas ka tuumajõus ning eriti pingelistel perioodidelt on see piiripunkt suletud.

Tulevik: Hoolimata Kašmiiri pingetest on kahe maa vaheline kaubavahetus viimastel aastatel kasvanud ning õhtuse vahtkonnatseremoonia ähvardavust on tagasi tõmmatud, see lõppeb koguni kahe maa piirivalvurite käepigistusega.


Hiina tulemüür

Mis? Hiina informatsiooniministeerium on rajanud maailma suurima internetitsensuuri süsteemi ning palganud umbes 40 000 küberpolitseinikku.

Mida see jagab? Maailma suurima riigi elanike võimalus internetis suhelda ja sealt infot otsida on jätkuvalt piiratud. Inimõiguste organisatsiooni Amnesty International hinnangul istub Hiina vanglates maailmas kõige rohkem küberdissidente.

Tulevik: Hiina internetikasutajad õpivad valitsuse piiranguist kõrvale hiilimiseks aina uusi trikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles