Obama nõunik kutsub ettevaatusele lisavägede osas

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Jones.
James Jones. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Barack Obama julgeolekunõuniku James Jonesi sõnul puudub garantii, et lisavägede saatmine Afganistani lahendaks NATO probleemid.

Saksa nädalakiri Der Spiegel küsis laupäeval avaldatud usutluses Jonesilt, kas ta nõustub Afganistanis koalitsioonijõude juhtiva kindrali Stanley McChrystaliga, et sinna on vaja täiendavalt saata umbes 40 000 sõdurit.

«Kindralid küsivad alati rohkem vägesid,» ütles Jones.

«Ma usun, et me ei lahenda probleemi üksnes vägede abil. Minimaalne arv on loomulikult tähtis. Kuid maksimaalset arvu ei ole olemas,» sõnas ta.

«Võib saata üha uusi sõdureid, kuni seal on 200 000 sõdurit - ja Afganistan neelab nad, nagu ta on seda teinud minevikus,» sõnas Jones Der Spiegeli saksa- ja ingliskeelsel veebisaidil.

Pärast nädalaid kestnud arutelusid usutakse Obama nõunikuid olevat jõudmas strateegiani, mis ühendab endas elanikkonna suurema kaitse ning rohkem eriüksuste ja droonirünnakuid.

Peamised arutuse all olevad variandid näevad ette vähemalt 10 000 kuni 15 000 täiendava USA sõduri saatmist, kuid otsuse väljakuulutamiseni läheb ilmselt nädalaid.

Jones ei osanud öelda, kui kauaks Ühendriikide väed veel Afganistani jäävad.

Oktoobri lõpu seisuga on ameeriklastel Afganistanis 67 000 sõdurit. Teised, peamiselt NATO-sse kuuluvad riigid toetavad Ühendriike kokku 42 000 sõduriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles