Colombia otsib ÜRO-lt abi Venezuela sõjakuse vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Columbia president Alvaro Uribe
Columbia president Alvaro Uribe Foto: AFP / Scanpix

Colombia teatas pühapäeval, et pöördub abipalvega ÜRO poole seoses Venezuela sotsialistliku presidendi Hugo Chaveze korraldusega armeele valmistuda sõjaks.


«Seistes silmitsi Venezuela valitsuse sõjaähvardustega kaalub Colombia valitsus pöördumist Ameerika Riikide Organisatsiooni ja ÜRO Julgeolekunõukogu poole,» seisis president Alvaro Uribe avalduses, mille luges ette riigipea pressiesindaja Cesar Velasquez, vahendab AFP.

«Colombia ei ole ega hakka ka tulevikus astuma ühtegi sõjakat sammu rahvusvahelise kogukonna, veel vähem teise Ladina-Ameerika riigi vastu,» märkis Uribe avalduses ja lisas, et Colombia on huvitatud vaid uimastikaubandusega seotud terrorismi alistamiseks.

Colombia on jätkuvalt valmis otsekoheseks dialoogiks ja teineteise paremaks mõistmiseks ning kavatseb pidada kinni rahvusvahelisest õigusest, seisis avalduses.

Mõni tund varem kutsus Chavez Venezuela armeejuhte valmistuma sõjaks ja kodanikke kaitsma oma kodumaad seoses kasvavate pingetega suhetes naaberriigi Colombiaga.

«Ärgem raisakem ühtki päev meie peamise eesmärgiga: valmistuda sõjaks ja aidata rahval valmistuda sõjaks, sest see on kõikide vastutus,» ütles Chavez oma iganädalalases raadio- ja telesaates «Alo, Presidente».

Piirkonnas on viimastel kuudel pingeid kruvinud Washingtoni tugeva liitlase Colombia ja USA vahel sõlmitav lepe, mille kohaselt lubab Bogota Ühendriikide vägedel kasutada seitset oma väebaasi uimastivastase võitlusega seotud operatsioonide läbiviimiseks.

Chavez on pikka aega väljendanud muret USA sissetungi üle Lõuna-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles