Sarkozy kasutas Berliini müüri lõhkumiseks kirkat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarkozy Berliini müüri kallal.
Sarkozy Berliini müüri kallal. Foto: facebook.com

Prantsuse president Nicolas Sarkozy jagas tänase Berliini müüri langemise 20. aastapäeva eel oma mälestusi tollastest sündmustest ning paljastas, et kasutas müüri betoontükkide lõhkumiseks kirkat.


Sarkozy kirjutas sündmustest eile oma Facebooki küljel ning osaleb täna Berliinis koos teiste Euroopa riigijuhtidega müüri langemise aastapäeva pidustustel, vahendas AFP.

Sarkozy meenutas, et ta reisis Pariisist Berliini 9. novembri hommikul, kui kuulis, et idasakslased on massiliselt Lääne-Berliini sisenenud. Tollal 34-aastane parlamendiliige sõitis koos teiste Prantsuse poliitikutega kohe Brandenburgi väravate juurde.

«Seejärel suundusime Checkpoint Charlie suunas, et näha linna idaosa ja lõpuks vastu astuda sellele seinale ja ma suutsin seda kirkaga ka teha,» märkis Sarkozy. «Ümberringi olid perekonnad kogunemas, et tsementi purustada. Mõned neist jagasid meiega oma tundeid, oma uusi ambitsioone ja emotsioone pärast aastakümneid kestnud lahusolekut.»

«Öö jätkus üldise entusiasmi õhkkonnas: Saksa rahvas oli taas ühendatud, tehes lõpu külmale sõjale ja kuulutades suure vabaduse ajastu algust Euroopas,» jätkas ta. «Just seda vabadust me siiani Euroopas kaitseme ja 20 aastat hiljem tähistame.»

Sarkozy lisas Facebooki ka tollase foto, millel ta Berliini müüri lõhub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles