Merkel: praeguste noorte tuleviku nimel tasus võidelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov, Lech Wałęsa ja Angela Merkel täna Berliinis.
Mihhail Gorbatšov, Lech Wałęsa ja Angela Merkel täna Berliinis. Foto: AFP / Scanpix

Tänastel Berliini müüri langemise 20. aastapäeva pidustuste ühe osa käigus kõndis Saksamaa kantsler Angela Merkel koos endiste vastupanuliikumise juhtide, mitmete kõrgete Saksa riigimeeste ja Nõukogude Liidu viimase presidendi Mihhail Gorbatšoviga üle Bornholmi tänava silla.


Merkel ja opositsioonijuht Joachim Glauck meenutasid mõlemad minevikusündmusi üsna mitteformaalseks kujunenud üritusel, kus rahvahulgad Saksa valitsusjuhti piirasid. Merkeli sõnul meenutabki selline ebadiplomaatiline vorm paremini 20. aasta taguseid sündmusi sillal ja selle ümber, kus toona oli Ida- ja Lääne-Berliini piir.

Glauck tõmbas võrdusmärgi USAs Barack Obama valimisvõiduni viinud loosungi «Yes we can!» (e. k jah, me suudame) ja Saksamaa ühinemisaegse loosungi: «Wir sind das Volk» (e. k. meie oleme rahvas) vahele.

Merkel nimetas kahe aastakümne tagust vabanemist rõõmusündmuseks ja tänas kõiki juuresolijaid, sealhulgas väga südamlikult ka Gorbatšovi. Muuhulgas juhtis Merkel tähelepanu pärast müüri langemist üles kasvanud uuele põlvkonnale. «Te olete vahepeal kooli lõpetanud, õpite või töötate. Ma vaatan rõõmuga kui enesekindlad on tänapäeva noored, pole võimalik vahet teha, kas nad tulevad idast või läänest,» ütles ise idas üles kasvanud Saksamaa kantsler. «Selle nimel oli mõtet võidelda,» ütles ta noortele viidates.

Ainsa halva asjana taasühinemiseni viinud sündmuste juures nimetas Merkel seda, et kogu režiimi ebaõigluse tunnistamine nii kaua aega võttis. «Maad on lihtne tagasi anda, kaotatud võimalusi mitte,» teatas Saksamaa kantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles