Maailma liidrid: Berliini müüri langemine olgu eeskujuks kogu maailmale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Briti peaminister Gordon Brown, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksa kantsler Angela Merkel, Venemaa president Dmitri Medvedev, Saksa president Horst Köhler ja Berliini linnapea Klaus Wowereit Brandenburgi väravast läbi astumas.
Vasakult: Briti peaminister Gordon Brown, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksa kantsler Angela Merkel, Venemaa president Dmitri Medvedev, Saksa president Horst Köhler ja Berliini linnapea Klaus Wowereit Brandenburgi väravast läbi astumas. Foto: TOBIAS SCHWARZ/REUTERS

Saksamaa pealinnas müüri langemise aastapäeval toimuvatel pidustustel võtsid linna ja selle rahva õnnitlemiseks vihmavarjude alla varjunult sõna kõik kunagi Berliini jaganud suurvõimude esindajad.


Berliini meer Klaus Wowereit tänas esmalt nii Euroopa riikide juhte kui USA presidente ja Nõukogude Liidu viimast juhti Mihhail Gorbatšovi linnale osutatud abi eest.

Sellele järgnes Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kõne, kes hoiatas oma sõnavõtus Prantsuse-Saksa sõjaliste vastasseisude tagajärgede eest. Sarkozy lõpetas oma kõne saksakeelse väljendiga: "Wir sind Berlin" (meie oleme Berliin).

Venemaa president Dmitri Medvedev rõhutas, et on rõõmus Berliini ja Moskva suhete paranemise üle viimase kahekümne aasta jooksul ja soovis samuti saksa keeles berliinlastele kõike head. 

Briti peaminister Gordon Brown oli ainus, kelle kõne tõi Berliinis toimunu ka tänapäeva probleemideni. Browni sõnul on Berliini müüri langemine suursündmus just seepärast, et selle murdsid maha mitte poliitikud, vaid berliinlaste tahe. "Tänan Berliini inimesi selle eest, et nad näitasid, et probleemses maailmas, kus Aafrika on vaesuses, Darfur agoonias, Zimbabwe pisarates ja Birma ahelates, ei pea isegi piinlevad inimesed igavesti lootusetuses kannatama."  Ühtlasi lubas Brown, et Suurbritannia jääb alatiseks Euroopa südamesse.


USA välisminister Hillary Clinton tänas ka kõiki teisi idaeurooplasi, kes raudse eesriide langemisele kaasa aitasid. Teiste hulgas nimetas ta ka Balti riikide kodanikke, kes Balti ketis kätest kinni hoides vabaduse eest seisid. Clinton andis edasi ka videoteate USA presidendilt Barack Obamalt, kes rõhutas ameeriklaste abi Euroopale Külma sõja ajal ja vajadust viia vabadus kõikjale maailmas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles