Berliini müüripidu lõppes suurejoonelise ilutulestikuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmavarjude alla pidud varjuma nii riikide liidrid, Saksa tipp-poliitikud kui teised kõrged külalised.
Vihmavarjude alla pidud varjuma nii riikide liidrid, Saksa tipp-poliitikud kui teised kõrged külalised. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa pealinnas lõppes müüri langemise 20. aastapäeva suurüritus, kus osalesid riikide liidrid ja Külma sõja kangelased kogu Euroopast.


Peo kulminatsioon saabus kui pärast riigipeade kõnesid hakkasid langema doominokivid, mis kunagise müüri kohale püstitati.

Üle kogu maailma kunstnike ja noorte poolt kaunistatud vahtplastist 2,5-meetrised blokid langesid jupikaupa, esimese neist lükkasid ümber Poola ametiühinguliikumise juht ja hilisem riigipea Lech Walesa ja Ungari endine peaminister Miklos Nemeth, kelle tegevuseta poleks ka Saksa Demokraatlikus Vabariigis piirid hakanud õgvenduma.

Viimased kivid lükkasid ümber Euroopa parlamendi president poolakas Jerzy Buzek ja Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso ning päris viimase tõuke andsid sümboolselt veel Põhja- ja Lõuna-Korea vahel veel eksisteerivat piiri ja vaesusega võitlemise tähtsust sümboliseerinud Korea kunstnik Ahn Kyu-Chul ja Nobeli preemia laureaat Muhammad Yunus Bangladeshist.

Vahepeeal esinesid ooperilauljad, ansambel Bon Jovi ja mängis Berliini DJ Paul van Dyki spetsiaalselt tähtpäevaks loodud lugu. Kogu üritus lõppes ilutulestikuga Brandenburgi väravate juures.

Peost osavõtjaid oli vihmases ja uduses Berliinis umbkaudu 100 000. Brandenburgi väravate, parlamendihoonete ja Potsdami platsi ümbrusesse oli paigutatud 12 videoekraani, 130 valjuhääldit, ülekandeks kasutati 28 kaamerat. Sündmust oli kajastama tulnud umbkaudu 3000 ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles