Kahe Korea mereväealuste vahel toimus tulevahetus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea mereväe patrull-laevad.
Lõuna-Korea mereväe patrull-laevad. Foto: AFP / Scanpix

Põhja- ja Lõuna-Korea mereväealuse vahel toimus teisipäeval Kollases meres tulevahetus, mille tagajärjel süttis Põhja-Korea patrull-laev põlema, teatas Lõuna-Korea peaminister.


Uudisteagentuuri Yonhap teatel keegi kannatada ei saanud, vahendas uudisteagentuur BNS.

Agentuur teatas Lõuna-Korea kaitseametnikke osundades, et Põhja-Korea patrull-laev rikkus kahe riigi vahelist merepiiri ega allunud hoiatuslaskudele.

Allika sõnul avasid Põhja-Korea mereväelased vastutule, nende alus sai tulevahetuses nähtavasti tabamuse.

Pooled süüdistasid intsidendis vastastikku teineteist.

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak kutsus vahejuhtumi järel kokku julgeolekukabineti kriisiistungi, peaminister Chung Un-chan süüdistas Põhja-Koread «otserünnakus» Lõuna-Korea alusele.

«Meie alus kannatada ei saanud, Põhja-Korea patrull-laev süttis põlema ja suundus teisele poole piiri,» ütles Chung parlamendis esinedes.

Peaministri hinnangul oli intsident ette kavatsemata ning ta kutsus inimesi rahu säilitama.

Mitu analüütikut usuvad aga, et tegu võis olla Pyongyangi «sõnumiga» USA presidendile Barack Obamale, kes saabub Aasia ringsõidu käigus kaheksa päeva pärast Lõuna-Koreasse.

Põhja-Koreal on oluliste diplomaatiliste käikude eel kombeks süvendada piirkondlikke pingeid. Pyongyang ärgitas eelmisel nädalal Washingtoni alustama otsekõnelusi, mis on märk sellest, et põhjakorealased võivad olla valmis naasma mullu detsembris takerdunud kuuepoolsetele tuumakõnelustele.

Viimase kümne aasta jooksul on Kollases meres toimunud kahe Korea riigi vahel kaks surmaga lõppenud tulevahetust. Teisipäevane kokkupõrge oli Kollasel merel esimene viimase seitsme aasta jooksul. Sealse merepiiri kehtestasid USA juhitud ÜRO väed pärast 1953. aastal lõppenud Korea sõda, kuid Põhja-Korea ei tunnista seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles