Euroopa Keskpank tõstis intressi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laenude aluseks oleva Euribori tõus toob kaasa laenude kallinemise..
Laenude aluseks oleva Euribori tõus toob kaasa laenude kallinemise.. Foto: Caro / Scanpix.

Tänasel istungil võttis Euroopa Keskpanga nõukogu vastu mitu rahapoliitilist otsust, milles olulisim oli baasintressi tõstmine 25 baaspunkti võrra 4,25 protsendini.

Teiseks otsustas keskpank tõsta 9. juulist laenamise püsivõimaluse intressimäära 25 baaspunkti võrra 5,25 protsendini ja hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 25 baaspunkti võrra 3,25 protsendini.

Analüütikud ennustasid tänast intresside tõusu juba nädala eest. Evli Securitiese varahalduse strateeg Peeter Koppel ütles, et intressi tõstmine näidab, et Euroopa Keskpank muretseb rohkem inflatsiooni kui majanduskasvu pärast ja see on nii olnud juba aastaid.

Eesti jaoks tähendab tänane keskpanga otsus Koppeli sõnul raha jätkuvat kallinemist. Samas tõdes ta, et sellest suuremaks probleemiks on praegu üha karmistuvad krediiidistandardid, mis tähendab, et raha on järjest raskem kätte saada.

Kuna EKP määratav intress on otseses seoses euriboriga, millega on soetud suurem osa Eesti inimeste laene, siis suurenevad pikas plaanis ka laenuvõtjate kuumaksed.

Koppel avaldas kahetsust, et pankade vahel pole enam seda usaldust, mis pooleteise aasta eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles