NASA lükkas ümber kuuldused maailmalõpust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Thomas Wilson (Danny Glover) filmis 2012.
USA president Thomas Wilson (Danny Glover) filmis 2012. Foto: TopFoto / SCANPIX

Maailm ei lõppe 21. detsembril 2012. aastal, kinnitas eile USA kosmoseagentuur

NASA

, üritades teha lõppu internetis seoses uue Hollywoodi katastroofifilmiga levivatele kuuldustele.


200 miljonit dollarit maksnud film «2012», mis jõuab kinodesse sel reedel, pajatab maiade kalendril põhinevate müütide alusel loo sellest, kuidas salapärane planeet X ehk Niburu Maaga kokku põrkab, vahendas AFP.

Esialgu arvati, et maailmalõpp leiab aset 2003. aasta mais, kuid kuna tollal midagi ei juhtunud, nihutati kuupäeva edasi 2012. aasta talvisele pööripäevale, mil ajaarvamine maiade iidse kalendri kohaselt peaks lõppema.

NASA väitel ei lõppe aga maiade kalender kolme aasta pärast 21. detsembril, kuna seejärel algavat kohe uus tsükkel.

Mitmed netileheküljed on asunud NASAt süüdistama ka Niburu olemasolu varjamises, mispeale otsustaski kosmoseagentuur säärased väited ümber lükata. «Need väited ei põhine ühelgi faktil,» teatas NASA oma koduleheküljel.

Kui säärane kokkupõrge oleks tõeline, «oleksid astronoomid selle liikumist vähemalt viimase aastakümne jooksul jälginud ning praeguseks oleks see nähtav palja silmaga,» lisas NASA. «Mõistagi pole seda olemas.»

NASA sõnul ei usu ükski arvestatav teadlane maailmas, et 2012. aastaga mingi oht oleks seotud. «Meie planeet on saanud hästi hakkama üle nelja miljardi aasta.»

Kuigi komeedid ja asteroidid on alati Maaga kokku põrganud, on suured põrked väga haruldased, märkis NASA. Viimane suur kokkupõrge toimus 65 miljonit aastat tagasi, tehes lõpu dinosaurustele. «Oleme juba kindlaks teinud, et ühtegi nii suurt asteroidi, mis dinosaurused tappis, meid ei ähvarda,» teatas agentuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles