Abbas ulatas Hamasile õlipuuoksa

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Abbas kõnet pidamas.
Mahmoud Abbas kõnet pidamas. Foto: AFP / Scanpix

Palestiina president Mahmoud Abbas ootab Gaza sektorit kontrollivalt islamistlikult äärmusrühmituselt Hamas lahkhelide lahendamist.


«Oleme ulatanud lepituskäe,» kinnitas Abbas, kes kutsus Jordani jõe läänekallast kontrolliva organisatsiooni Fatah´ nimel Hamasi allkirjastama Egiptuse ettepanekut kahe vaenupoole suhteid varjutavate lahkhelide kõrvaldamiseks, vahenda AFP.

Abbas, kes on teatanud, et ta ei kavatse kandideerida jaanuaris peetavatel presidendivalimistel, kinnitas, et Lähis-Ida rahukõnelused Palestiina ja Iisraeli vahel ei saa jätkuda enne, kui Tel Aviv pole lõpetanud uusasunduste rajamist.

Ka Iisraeli lähim liitlane rahvusvahelisel areenil USA ei tunnista Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda okupatsioonitsoonidesse rajatavate asunduste laiendamise seaduslikkust ning nõuab selle lõpetamist.

Abbas pidas kõne oma eelkäija Yasser Arafati viiendal surma-aastapäeval. Ühtlasi süüdistas ta Iisraeli ka katses nurjata kahe riigi lahenduse ideed, mis näeb ette Iisraeli kõrvale ka Palestiina riigi loomise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles