Vanhanen: Soome on valmis Ilvest toetama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen ja Andrus Ansip.
Matti Vanhanen ja Andrus Ansip. Foto: Valitsuse pressibüroo

Soome peaminister Matti Vanhanen sõnas koos Eesti peaministri Andrus Ansipiga Tallinnas antud pressikonverentsil, et Soome on nii põhimõtteliselt kui ka praktiliselt valmis Euroopa Liidu presidendi kohale toetama Toomas Hendrik Ilvese kandidatuuri, kuna ta vastab kõigile antud ametikohale esitatud nõudmistele.

Samas rõhutas Vanhanen pressikonverentsil, et selles küsimuses leitakse Euroopas kompromiss kõigi erinevate suurusega riikide ja erinevate poliitiliste suundumuste vahel.

Peaminister Ansip ütles vastu, et Eesti on samadel põhjustel valmis toetama soomlase Olli Rehni kandidatuuri, kui ta pälvib Euroopa Liidus laiapõhjalise toetuse.

«Ei ole üllatus, et Soomel on palju isikuid, keda kandidaatidena kasutada, kuid on 27 valijat ja teada on, milline see ringkond on. Kuid brošüüre me oma kandidaatide tutvustamiseks tõesti ei tee,» sõnas Vanhanen. «Ühelgi riigil ei ole nende ametipostide saamisel eelisõigust.»

Peaministrid tõdesid kohtumisel, et suuri samme on tehtud info-ja kommunikatsioonitehnoloogiaalase koostöö tugevdamisel, energiainfrastruktuuri arendamisel ja ärikeskkonna parandamisel, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Peaminister Ansipi sõnul on edukas olnud piiriülese energiainfrastruktuuri areng, koostöö on olnud hea Eesti ja Soome põhivõrguettevõtjate vahel seoses Estlink2 elektrikaabli ehitamise ettevalmistamisega ja Põhja- ja Baltimaade energiaturgude ühendamisega.

«Tööd kaabli ehituse osas sujuvad plaanipäraselt,» kinnitas peaminister Ansip. Tema sõnul jätkatakse Eestis ka tööd Põhjala energiabörsi Nord Pool reeglite ülevõtmiseks ning energiaturu täielikuks avamiseks aastaks 2013.

Samuti on algatatud projekte info-ja kommunikatsioonitehnoloogia osas, mis hõlmavad e-identifitseerimist. Sel aastal käivitus piiriülene digitaalallkirjade tunnustamine Eesti ja Soome vahel, mille tulemusel saavad Soome kodanikud nüüd sarnaselt Portugali, Leedu ja Belgia kodanikega luua ettevõtteid Eestis üle interneti.

Mitmete teenuste osas on Eesti kindlalt Soomest ette jõudnud ning hakkame neid Soomes arendama koostöös eestlastega, sõnas Soome peaminister. Veel kinnitasid peaministrid osalemist Kopenhaageni kliimakonverentsil ning avaldasid lootust, et konverents saab olema edukas.

Seagripi levikust Soomes rääkides ütles Vanhanen, et kindlasti ei lase Soome valitsus end eelisjärjekorras vaktsineerida. «Kõik on selles mõttes võrdsed ning keegi ei hakka mingeid kõverteid kasutama,» kinnitas ta.

Nord Streami gaasijuhtme kohta ütles Ansip, et loomulikult ei soovi Eesti torujuhtme rajamisega seonduvalt saada juurde täiendavaid keskkonnariske. Ta avaldas veendumust, et täpselt sama soov on ka soomlastel. «Meil pole mingit põhjust arvata, et oleme keskkonnateadlikumad ja -tundlikumad kui soomlased.»

«Eesti on oma argumendid seoses gaasijuhtmega Soomele esitanud ning meil pole mingit põhjust kahelda, et Soomes neid ka tõsiselt kaalutakse,» kinnitas Ansip.

«Otsuse gaasijuhtme rajamise kohta teeb Soome keskkonnaamet, mis on poliitiliselt sõltumatu ning nad on andnud teada, et otsus tuleb aastavahetuse paiku,» rääkis Vanhanen. «Seda ametit ei või valitsus mõjutada. Kui see otsus tuleb, siis on võimalik see kohtusse kaevata ning ka kohust ei saa valitsus mõjutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles