Romanovite esindaja soovib tsaari laste matmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa viimane tsaar oma perekonnaga.
Venemaa viimane tsaar oma perekonnaga. Foto: AP / Scanpix

Venemaa viimase tsaariperekonna sugulane soovib, et maha maetaks ka need Nikolai II kaks mõrvatud last, kes siiani viimast rahupaika veel saanud pole, vahendab uudistevõrk AFP ajaleht Izvestijat.

Romanovite Perekonna Liidu nimelist ühendust juhtiv Nikolai Romanov arvustas seda, et 2007. aastal leitud suurhertsoginna Maria ja troonipärija Aleksei säilmeid pole siiani maetud. On kohutav, et nende säilmeid hoiustatakse kusagil, rääkis ta.

1918. aastal bolševike poolt koos ülejäänud perega hukatud Maria ja Aleksei säilmed seisavad prokurör Vladimir Solovjovi andmeil Jekaterinburgis külmutuses. Ka Romanovite mõrva uurimist juhtinud Solovjovi arvates tuleks need luud nüüd maha matta.

«See oleks väga sümboolne õiglus, kui veel kahele ohvrile – toredale süütule poisile ja tüdrukule – leitaks hauaplats,» ütles Solovjov. Ülejäänud viimase tsaaripere liikmed maeti 1998. aastal ümber Sankt Peterburgi.

Vene uurijad teatasid mullu DNA-testidele tuginedes, et säilmed on tõepoolest Maria ja Aleksei omad. Bolševikud põletasid nende surnukehad ja matsid teise kohta ilmselt sooviga oma tegu varjata. Kõik tapetud tsaaripere liikmed pühakuteks tunnistanud Vene ortodoksi kirik ja mõned Romanovite pere esindajad aga keelduvad seda tulemust tõeks tunnistamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles