Kadri Liik: Medvedevi aastakõnes polnud midagi üllatavat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik
Kadri Liik Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseuuringute keskuse juht Kadri Liik ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et Vene presidendi Dmitri Medvedevi kõnes ei olnud midagi üllatavat ja president keskendus Venemaa moderniseerimise programmile, mis Liigi hinnangul on Medvedevi nn leivanumber.

Liigi sõnul üritab praegune president end moderniseerimise teema käsitlemisega eristada endisest presidendist, praegusest peaministrist Vladimir Putinist. Liik lisas, et on kaheldav, kas moderniseerimise juurde ka jõutakse või jääb asi jutu tasemele.

Medvedev lubas oma kõnes maha suruda «mis tahes katsed destabiliseerida olukorda riigis demokraatlike loosungite all». Liik ütles, et tegemist on Venemaa ammuse hirmuga, mis sai alguse Ukraina oranžist revolutsioonist. Liik lisas, et võrreldes Putini kõnedega oli Medvedev sellele teemale palju vähem tähelepanu pööranud.

Medvedev kutsus kõnes ja teisi riike appi, et töötada välja uus Euroopa julgeolekulepe. Medvedev teatas, et kui olnuks tõhus institutsioon agressorite peatamiseks, ei oleks Gruusial jätkunud jultumust vallandada sõda Lõuna-Osseetia rahva vastu.

Liik ütles, et Venemaa tahab väga seda teemat arendada, samas on segane, mis täpselt see julgeolekulepe on. Ta märkis, et Euroopa julgeolekuleppe teemat hoiab Venemaa pidevalt üleval, mis tähendab, et ka Eesti diplomaatia peab ennast ette valmistama ja tulevikus selle teemaga tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles