Maailm seisab uue ulatusliku toidukriisi lävel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) korraldab Itaalia pealinnas Roomas suure toidutippkohtumise, sest maailma ähvaradab ulatuslik toidukriis.


Varem on organisatsioon hoiatanud, et ülemaailmse majanduskriisi tõttu kaotatud töökohad ja kahanenud sissetulekud kasvatavad nälgijate arvu sel aastal veel 100 miljoni võrra.

See tähendab, et kuuendik maailma elanikkonnast ehk üle miljardi elaniku peab heitma magama tühja kõhuga ja krooniliselt alatoitunud inimeste hulk maailmas aina suureneb.

Toidukriise maailmas leevendada püüdva FAO peadirektori Jacques Dioufi kinnitusel kujutab nälg tõsist ohtu rahule ja kogu maailma julgeolekule. Tema sõnul on peamiste toiduainete hinnad 2006-2008 aasta toidukriisi tõttu endiselt kõrged.

ÜRO arvates võiksid rikkad riigid kolmekordistada abirahasid, et arengumaadel oleks võimalik tõhusamalt majanduskriisi mõjudega võidelda.

Maailmaorganisatsiooni hinnangul vajab maailm ka uusi energiasäästlike väetise valmistamise tehnoloogiad.

FAO on korduvalt hoiatanud, et vajadus toidu järele kasvab arengumaades peadpööritava kiirusega ja põllumajandusalane tehnoloogia ei jõua sellele järele. Samuti aitab alatoitlustamisele kaasa rahvastiku pidev noorenemine, sest noorte minimaalne toidunorm on suurem kui vanadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles