USA ja Jaapan lubavad pingestunud suhteid parandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama ja Jaapani peaminister Yukio Hatoyama tõotasid reedel turgutada oma pingestunud julgeolekuallianssi, et kohaneda Hiina kiire tõusuga.


Washingtoni suhteid Hatoyama valitsusega, kes on lubanud nihutada oma diplomaatia keset rohkem Aasia poole, pingestavad vaidlused USA sõjaväebaaside üle.

«Ma ütlesin talle, et USA-Jaapani liit on kõige nurgakivi,» ütles Hatoyama pärast Obamaga kohtumist ajakirjanikele. «Aga muutuvaid aegu ja globaalset keskkonda arvestades tahaksin seda liitu süvendada ja luua uue USA-Jaapani alliansi, mis oleks konstruktiivsem ja tulevikku suunatud.»

Tokyost esimest Aasia-visiiti alustanud Obama jäi võõrustajaga nõusse.

«USA ja Jaapani liit on julgeoleku ja õitsengu aluseks mitte üksnes meie kahele riigile, vaid kogu Aasia ja Vaikse ookeani regioonile,» sõnas president.

«Meie liit jääb kestma ning me suuname oma pingutused oma sõpruse taaselustamisele, nii et see oleks 21. sajandi väljakutsetega silmitsi seistes veelgi tugevam ja edukam,» lisas ta.

Obama lubas langetada peagi «läbipaistva» otsuse Ühendriikide tulevase strateegia üle Afganistanis.

Hatoyama omalt poolt tõotas, et Jaapan eraldab Afganistani stabiliseerimiseks viis miljardit dollarit.

Mõlemad liidrid lubasid teha koostööd kliimamuutuste vastu võitlemisel ning kutsusid Iraani ja Põhja-Koread täitma oma rahvusvahelisi kohustusi.

Obama ringreis Aasias kestab üheksa päeva, mille vältel ta külastab ka Singapuri, Hiinat ja Lõuna-Koread.

Hatoyama ja Obama leppisid kokku, et julgeolekuleppe 50. aastapäeva tähistavate riikide liidu kitsaskohad vaadatakse aasta jooksul üle eesmärgiga suhteid veelgi tihedamaks muuta.

Augustivalimistega võimule tulnud Hatoyama kordas varasemat seisukohta, et vaidlused USA merejalaväe basi üle Okinawa saarel tuleb võimalikult kiiresti lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles