Bill Clinton: Rabini tapmine nurjas Lähis-Ida rahuplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Clintoni sõnul nurjas Yitzhak Rabini tapmine Lähis-Ida rahuplaani.
Bill Clintoni sõnul nurjas Yitzhak Rabini tapmine Lähis-Ida rahuplaani. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

USA endise presidendi Bill Clintoni laupäeval öeldud sõnade kohaselt usub ta, et ulatuslik rahuplaan Lähis-Idas teostunuks juba kümmekond aastat tagasi, kui poleks mõrvatud Iisraeli peaministrit Yitzhak Rabini.


«Viimase 14 aasta jooksul ei ole möödunud nädalat, mil ma poleks mõelnud Yitzhakile ja tundnud temast kohutavalt puudust,» ütles Clinton enne Rabinile pühendatud muuseumi ja keskuse avamist Tel Avivis.

Clinton väljendas veendumust, et rahuplaan oleks ellu viidud vähem kui kolme aastaga pärast 1995. aasta 4. novembrit, mil Lähis-Ida rahu vastustanud juudiäärmuslane laskis Rabini maha.

Hetkel on Rabini, Clintoni ja palestiina endise liidri Yasser Arafati algatatud rahuprotsess ummikseisus, mida ei ole suutnud lahti harutada ka uue USA presidendi Barack Obama vahendustegevus.

Clinton kutsus iisraellasi ja palestiinlasi jätma helge tuleviku nimel selja taha mineviku eksimused ja õppima Rabini elus olnud tarkusest.

Rabini peetakse Iisraelis rahvuskangelaseks, nii tema väljapaistva armeejuhi karjääri kui rahupüüdluste tõttu 1990. aastatel. Rabin, Arafat ja Iisraeli praegune president Shimon Peres pälvisid 1994. aastal Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles