EL valmistub tippkohtumisteks Venemaa ja Ukrainaga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu liikmete lipud.
Euroopa Liidu liikmete lipud. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid valmistavad esmaspäevasel ja teisipäevasel kohtumisel ette ühenduse tippkohtumisi Venemaa ja Ukrainaga.

Esmaspäeval ja teisipäeval osaleb välisminister Urmas Paet koos teiste Euroopa Liidu riikide välisministritega Brüsselis Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogu istungil (GAERC - General Affairs and External Relations Council), vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Üldasjade istungil keskendutakse Lissaboni strateegia jätkustrateegiale pärast 2010. aastat. Praegu töötab Euroopa Komisjon välja uuendatud strateegia eelnõu «Euroopa Liit 2020». Eesti huvides on, et strateegia oleks jätkuvalt suunatud konkurentsivõime suurendamisele ja majanduse struktuurisetele ümbrkorraldustele, et keskenduda majanduskasvule ja tööhõivele, aga tegeleda ka kliimamuutuste mõjuga.

Samuti valmistavad välisministrid üldasjad istungil ette 10. ja 11. detsembril toimuvat Euroopa Ülemkogu ning kõnelevad Euroopa Liidu säästva arengu strateegia küsimustest.

Välissuhete blokis arutavad välisministrid Euroopa Liidu ja Aafrika, Kariibi mere ning Vaikse ookeani riikide majanduskoostöö lepingutega seonduvat. Valmistatakse ette 18.-19. novembril Stockholmis toimuvat ELi-Venemaa tippkohtumist ning  4. detsembril Kiievis toimuvaks ELi-Ukraina tippkohtumiseks.

Veel räägitakse olukorrast Valgevenes ning Somaalias. Jutuks tuleb ka Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika ning tsiviilkaitse võimetega seonduv ja kavad tsiviilse kriisiohje võime tõstmiseks.

Nõukogu raames toimub ka Euroopa Liidu riikide välisministrite kohtumine kaitseministrite ja arenguministritega. Kaitseministritega arutatakse Euroopa Liidu sõjaliste võimete arendamise ja Euroopa kaitseagentuuri tegevustega seonduvat.

Samuti käsitletakse julgeolekuolukorda Bosnias ja Hertsegoviinas, keskendudes Euroopa Liidu operatsioonile EUFOR Althea. Võetakse vastu Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika järeldused ning Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika 10. aastapäeva tähistav deklaratsioon.

Kohtumisel arenguministritega arutatakse kliimamuutuste ja arengukoostööga seonduvat ning demokraatia toetamise küsimusi Euroopa Liidu välistegevuses ning samuti Afganistani temaatikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles