Kullatoodang on määratud kärbuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakangid. Foto on illustreeriv.
Kullakangid. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix.

Kuigi kuld hiljuti oma enam kui 1100-dollarilise untsihinnaga rekordeid on löönud, ennustavad juhtivad kullakaevandajad selle tootmisele siiski peatset ja kauakestvat allakäiku.


Möödunudnädalane kõigi aegade kõrgeim kullahind - 1122,85 dollarit - võlgneb paljuski tänu dollari nõrkusele ja suurele börsifondide juurdevoolule, kuna investorid ostavad end finantskriisi vastu kindlustades üha enam füüsilisi varasid.

Analüütikute arvates on kullatootmisel tuleval aastal veel küllalt kasvuruumi, arvestades hinnatõusu ja eelnenud aastatepikkust vähikäiku. Mis omakorda - lisades veel võimaluse, et dollar veidi kerkib - korrigeeriks kindlasti ka kulla hinda.

Pikaajalised tarnepiirangud seevastu hoiaksid hindu üleval. «Tarned pole küll otsustav faktor, kuid üldiselt peaks see hindu toetama,» ütles väärismetallidele keskendunud uuringufirma GFMS vanemanalüütik William Tankard.

GFMSi hinnangul kasvab kullatoodang peamiselt Indoneesia tugeva panuse tõttu tänavu 3,7 protsendi võrra 2502 tonnini. «See tõus jääb aga lühiajaliseks - üldine trend on allamäge.»

Randgold Resources'i juhi Mark Bristow' sõnul oleks igasugune kaevandamiskasv tuleval aastal kunstlik ja tuleneks peamiselt hinnatõusu poolt inspireeritud pisiprojektide taaskäivitamisest. «Eks väikeseid korrektuure tuleb, et tööstusharul hing sees hoida. Põhivarud kuivavad aga kokku nii kvaliteedi kui untside osas,» tõdes ta.

Eriliselt käib see Lõuna-Aafrika kohta, kes oli kuni 2007. aastani maailma suurim kullatootja. Paljud sealsed kaevandused on sügavad ja ajast-arust ning nende kasutamist ei peeta enam kasumlikuks.

«Kulla pinnaletoomine on läinud kallimaks, kaevuritel kulub selleni jõudmiseks kauem aega,» ütles Anglogold Ashanti tegevjuht Mark Cutifani. «Kulud kerkivad ja kvaliteet langeb.»

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles