Soome riigitelevisioon siirdus digitaalaega

Tarmo Virki
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et Soome kauplustesse pole digitaalsignaali vastuvõtmiseks sobivad televiisorid veel jõudnud, siis esimesed digitele huvilised seisid üleeile hommikul Helsingis paari tunni pikkustes järjekordades, et üürida signaali vastuvõttev boks.

Esimesed tuhatkond seadet on tänaseks välja üüritud. Kauplustes võivad soovijad panna end järjekorda seadete ostmiseks, kui need peaksid Soome saabuma.

Praeguse info järgi peaks aastavahetusel olema võimalik juba digitaalboks endale osta, digitaalsignaali vastuvõtvad telerid peaksid kauplustesse jõudma tuleval kevadel.

Hoolimata Soome televisiooni siirdumisest digitaalaega on tavaliste televiisoritega siiski võimalik Soome kanaleid jälgida vähemalt kuni aastani 2006. Kui aga digitaaltelevisioon pole selleks ajaks üldistunud, siis ka kauem.

Stockmanni aknast

Kõige lihtsam viis esimest digitaalsaadet jälgida oligi pärastlõunal vihmases Helsingi kesklinnas, Stockmanni kaubamaja akna taga.

Täpselt nõnda võis esimest korda Soomes telerit näha ka 1950. aastal. Igapäevased telesaated algasid Soomes aastal 1957.

Telerite ja vastuvõtubokside jõudmine kauplustesse tükk aega pärast saadete algust oli teada juba kevadel, kui pärast mõningaid vaidlusi poliitikud otsustasid, et digitaaltelevisiooni saadete alguseks planeeritud augusti lõpus saated ka algavad.

Järkjärguline algus

Saadete edastamise loa saanud kanalitele tehti siiski mööndus, mis lubab neil saadete edastamisega alustada järk-järgult.

Nii enamik uutest kanalitest ka teeb. Üleeile alustasid alles esimesed neli kanalit veidi rohkem kui kümnest. Kultuurihuvilisi teenindab kanal YLE-Teema, soomerootslasi FST, uudiseid edastab YLE24 ja sprdihuviliste jaoks on üleeilsest olemas Spordikanal.

Viimaselt oli näiteks juba üleeile võimalik näha Soome meistriliiga jalgpallimängu otseülekannet.

Soome ei ole kaugeltki esimene riik digitaalsaateid alustama. Vastavad seadmed on müügil ka Rootsis, Suubritannias ja Hispaanias. Soomlasi hoiatatakse siiski, et kuna süsteemid on erinevad, ei ole võimalik näiteks Rootsist ostetud seadmetega hakata Soomes uusi kanaleid vaatama.

Yle: www.yle.fi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles