Stubb: ELi ametikohtade osas on kõik veel lahtine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi välisminister  Jean Asselborn (vasakul) on mingil põhjusel kinni haaranud oma Soome ametivenna Alexander Stubbi lõuast.
Luksemburgi välisminister Jean Asselborn (vasakul) on mingil põhjusel kinni haaranud oma Soome ametivenna Alexander Stubbi lõuast. Foto: AFP / Scanpix

Soome välisminister Alexander Stubbi sõnul on Euroopa Liidu liikmesmaade omavahelised kõnelused Lissaboni leppega loodavate kõrgete ametikohtade osas endiselt täiesti lahtised, kirjutab

Helsingin Sanomat

.


ELi maade riigipead või valitsusjuhid peaksid ühendusele valima presidendi ja välisministri neljapäeva õhtul Brüsselis.

Kui liidrid otsustavad nõrkade kompromisskandidaatide kasuks, kannatab Stubbi sõnul selle all ka ELi välispoliitika - nõrgad juhid teevad nõrka välispoliitikat.

Stubb ütles täna Brüsselis ELi välisministrite kokkusaamise vaheajal, et ametite jagamise protsessis on võimalikud ka üllatused.

Tippametnikud valitakse kvalifitseeritud häälteenamusega, mis tähendab, et kompromissi leidmine on hõlpsam võrreldes konsensusnõudega, kui isiku peavad heaks kiitma kõik 27 liikmesriiki.

ELi eesistujamaa Rootsi Euroopa-minister Cecilia Malmström vihjas eile, et otsuseid ametikohtade osas ei pruugita neljapäeval tingimata lukku panna. Ka Stubbi arvates poleks hullu, kui otsused pisut edasi lükkuvad.

Võimalikke kandidaate kohtadele on endiselt umbes 10-20. Soome valitsuse kandidaat ELi välisministriks on laienemisvolinik Olli Rehn. Kulisside taga on lobitööd tehtud ka endise peaministri Paavo Lipponeni kasuks, kes võib kandideerida ELi esimeseks presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles