Tšehhi tähistas kommunismiaja lõpu 20. aastapäeva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui möödunud nädalal tähistas Saksamaa külma sõja sümboliks kujunenud Berliini müüri langemise 20. aastapäeva, siis eile pidutsesid tšehhid ja slovakid, sest möödus kaks aastakümmet kommunistliku režiimi langemisest.


1989. aasta 17. novembril sai Prahas Vaclavi väljakul toimunud meeleavaldajate ja korrakaitsjate kähmluses viga sadu inimesi, kuid protestiliikumine Tšehhoslovakkia ei vaibunud ning alguse sai niinimetatud sametrevolutsioon, mis viis 12 päeva hiljem kommunistliku valitsuse kukkumiseni, vahendasid välisagentuurid.

Veretu Tšehhi sametrevolutsiooni üks peategelasi oli kunagine dissident, kirjanik Václav Havel, kellest sai 1989. aastal Tšehhoslovakkia liitriigi president. Pärast niinimetatud sametlahutust valiti ta ka kaheks ametiajaks Tšehhi Vabariigi presidendiks.

Havel, praegune president Václav Klaus ja peaminister Jan Fischer pidasid eile ka Vaclavi väljakul ka kõne. «See meeleavaldus käivitas ajaloolise protsessi,» kinnitas Havel väljakule kogunenud rahvahulgale. Samas avaldas ta muret usalduse kadumise pärast poliitikas.

Oma tervitussõnad saatis Havelile ka Ühendriikide president Barack Obama, kelle kinnitusel oli Haveli julgus maailmale inspiratsiooniks.

Novembrirevolutsiooni meenutati ka Slovakkia pealinnas Bratislavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles