Vene rahandusministeeriumi näpukas pani odekolonni lahja alkoholi sekka

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne odekolonn Troinoi
Legendaarne odekolonn Troinoi Foto: Wikimedia

Riigiduuma saadikud leidsid juba vastuvõetud seadusest alkoholiaktsiisi tõstmise kohta vea, mille tõttu sattusid piiritust sisaldavad tooted kange alkoholi kategooriast lahja hulka.


Vedomosti

andmetel osutusid piiritust sisaldavad tooted (erinevad puhastusvahendid, odekolonnid) ainsateks, mille puhul aktsiis 2010. aastal mitte ei tõuse, vaid hoopis langeb.



Praegu kehtib piiritust sisaldavate toodete jaoks (piirituse osakaal enam kui 9 protsenti) samasugune aktsiis kui kangele alkoholilegi - 191 rubla liitri piirituse kohta.

Duumasaadik Viktor Zvagelski, kes on ühtlasi ka majanduspoliitika komitee liige, tuletab meelde, et vastavalt riigiduumas heaks kiidetud dokumentidele tõuseb kange alkoholi aktsiisimäär 2010. aastal 210 rublani, lahja alkoholi (vähemalt 9 protsenti) oma aga 158 rublani.

Nüüd võivad turgudele naasta erinevad maksuskeemid, mis õnnestus likvideerida mitu aastat tagasi. Tookord kuulusid piiritust sisaldavad tooted lahjade alkoholide hulka, aktsiis jäi viina omale alla. Piiritust sisaldavate toodetena esinemise tulemusel valmistati siis 1,5 miljonit dekaliitrit kanget alkoholi kuus.

Zvagelski kavatseb teha ettepaneku paranduse sisseviimiseks, et piiritust sisaldavad tooted (näiteks odekolonnid) kuuluksid endiselt kange alkoholi ridadesse.

Riigiduuma oli varem viimasel ehk kolmandal lugemisel võtnud vastu maksuseadusesse tehtavad parandused. Nende järgi peaks tõusma lahjade alkohoolsete jookide (kokteilid, veinid kuni 9 protsenti) aktsiisimäär aastaks 2012 30 protsenti. Kange alkoholi aktsiisi aastatel 2010-2011 ei muudeta, kuid 2012. aastast tõuseb see 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles