Aafrika elanikke on üle miljardi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika elanike arv ületas miljardi piiri
Aafrika elanike arv ületas miljardi piiri Foto: TopFoto/SCANPIX

ÜRO Rahvastiku Fondi  (UNFPA) andmetel on Aafrika elanike arv ületanud miljardi piiri.

Enamikul Aafrika riikidel ei ole täpseid andmeid oma elanikkonna kohta, kirjutab Reuters.

Näiteks sõjalistes kriisides vaevlevas Somaalias ja Nigeerias muudavad poliitikud elanikkonna arvu nii nagu neile kasulikum on.

ÜRO andmetel elas möödunud aasta seisuga Aafrikas 987 miljonit inimest, sellel aastal on see arv aga kerkinud 1,01 miljardini.

Ekspertide hinnangul kasvab Aafrika rahvastik maailmas kõige kiiremini.

2050. aastaks võib aafriklasi olla juba kaks miljardit ning siis elab iga viies inimene Aafrikas.

«Nii Hiina kui ka India elanikkond kasvab, kuid elanikkonna juurdekasv on kõige kiirem siiski Aafrika riikides,» selgitas ÜRO rahvastikuekspert Gerhard Heilig.

Elanike arvu suurenemine esitab suuri väljakutseid Aafrika riikide juhtidele. Vaja on rohkem toitu, töökohti, koole, elukohti. Lisaks vajab rohkem inimesi ka arstiabi.

UNFPA arvates vähendab rahvastiku juurdekasv majanduskasvu. Aafriklased on nüüd 22 protsendi võrra vaesemad kui 1970. aastate keskpaigas.

Saharast lõunasse jäävatel aladel ei ole peaaegu üldse infrastruktuuri. Nende rajamine maksaks aastas 62 miljardit eurot.

Optimistlike prognooside kohaselt võib rahvastiku juurdekasv tuua Aafrikasse investeeringute tulva. See aga nõuaks killustatud majanduspiirkondade ühinemist ühiseks suureks piirkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles