FT: Hiinas kasvab hirmutav kinnisvaramull

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööline Hiina Anhui provintsis Hefeis kinnisvaraprojekti reklaami alust keevitamas.
Ehitustööline Hiina Anhui provintsis Hefeis kinnisvaraprojekti reklaami alust keevitamas. Foto: SCANPIX

Hiinas on massilist laenuvõtmist soodustavate riigiprogrammide tõttu kasvamas suur kinnisvaramull, hoiatas üks sealseid prominentsemaid kinnisvaraarendajaid.


Hiina ühe edukama eraviisilise kinnisvara-arendaja Soho China tegevdirektor Zhang Xin ütles Financial Timesile, et tänu varamullile tehakse valdkonnas massiliselt hooletuid ja läbimõtlemata investeeringuid, mis Hiina majanduskasvu pikemas perspektiivis õõnestavad.

«Kinnisvarahinnad peaksid tõusma üksnes siis, kui inimestel neid ruume tõesti vaja on. Nüüd aga kerkib üle maa üha enam igat liiki hooneid, mis seisavad tühjana,» ütles Zhang. «Hinnad tõusevad otseselt ja üksnes selle pärast, et pankadest nii palju raha tuleb. Hiina pangad peaksid selle pärast väga mures olema.

Zhangi arvamust kinnitas ka Hiina keskpanga rahapoliitika komitee liige Fan Gang, kes hoiatas eile, et kinnisvara sellistes linnades nagu Peking, Šanghai ja Shenzhen on kallis ning kinnisvarahindade mulli oht üha suurem.

Valitsuse andmetel kasvasid kinnisvarahinnad 70 suuremas ja keskmises Hiina linnas oktoobris aastatagusega võrreldes 3,9 protsenti, septembrikuine vastav näitaja oli 2,8 protsenti.

Parimates piirkondades nagu Pekingis ja Šanghais on hinnatõus olnud aga tublisti kiirem. Analüütikute sõnul on turu elavnemise taga paljuski valitsuse enneolematult jõuline laenusoodustus-poliitika, samuti maksusoodustused, madalad intressimäärad ja üha väiksemad nõudmised omafinantseeringule.

Investeeringud kinnisvaraarendusse, mis on üks peamisi majanduskasvu mootoreid, kasvasid tänavu esimese kümne kuuga mullusega võrreldes 18,9 protsenti. Jaanuarist septembrini oli kasv 17,7 protsenti, nii et kiirendus on jõuline.

Zhangi sõnul peaks hoogustunud spekuleerimine olema tõsiseks hoiatuseks nii kinnisvarasektorile kui majandusele üldiselt.

«Kui Manhattanil on vakantsusmäär 10-15 protsenti, on neil tunne, et taevas kukub alla. Pudongis (see on Šanghai kesklinna ärirajoon) on ligi pooled ruumid tühjad ja nad ehitavad ikka veel uusi pilvelõhkujaid,» ütles ta.

«Kui SKT kasvu peale vaadata, näeb Hiina välja nagu maailmamajanduse uus vedur. Kui aga vaadata, kuidas see kasv tekitatakse - investeerides nii hoolimatult ja pillavalt - siis ei ole pilt kaugeltki nii optimistlik.»

Copyright The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles