Julgeolekukaalutlustel ei edasta USA postiteenistus enam kirju jõuluvanale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
North Pole'is vastatakse laste kirjadele juba 1954. aastast.
North Pole'is vastatakse laste kirjadele juba 1954. aastast. Foto: Top Foto / SCANPIX

USA postiteenistus teatas, et lähtudes julgeolekukaalutlustest ja soovist kaitsta lapsi ei saada nad enam jõuluvanale adresseeritud kirju Alaska osariiki North Pole'i linna, kirjutab ajaleht USA Today.

Leht nendib, et nii paneb postiteenistus ohtu 55 aastat kestnud tava, mille käigus North Pole'i ehk eesti keeli põhjapooluse linna elanikud vastasid vabatahtliku töö korras laste kirjadele.

Postiteenistus pelgab, et kirju North Pole'i saates võivad valedesse kätesse sattuda väikeste laste nimed, aadressid ja muu isiklikumat laadi info nende kohta. Nimelt tabati mullu jõulude ajal Marylandi osariigis samasuguses programmis osalenud vabatahtlike seast ka üks seksuaalkurjategija.

Traditsioon, et kirjad aadressiga «Jõuluvana, Põhjapoolus» lähevad North Pole'i, sai alguse aastal 1954. Otsa tegid lahti linna läheduses asuva õhujõudude baasi lennujuhid, kes hakkasid vastama välismaal teenivate sõjaväelaste laste jõuluvana-kirjadele.

Üks postiteenistuse pressiesindaja Ernie Swanson tunnistas North Pole'i ajalehele Daily News-Miner, et ei oska veel öelda, mis saab kuni 150 000 laste kirjast, mis siiani igal aastal sellesse Alaska linna saadeti. «Kui neist saab see, mida me nimetame prügiks, siis me paneme nad taaskäitlusse,» nentis Swanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles