Kennedy mõrvaga seotud asjad on muutunud omamoodi reliikviateks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John F. Kennedy Dallases enne mõrva.
John F. Kennedy Dallases enne mõrva. Foto: Picturepoint / SCANPIX

Kui Jeff Underwood näitab muuseumikülastajatele presidendilennukit, mis viis 1963. aasta 22. novembril tapetud John F. Kennedy surnukeha Dallasest Washingtoni muutuvad nad tõeliselt vaikseks. «See on väga emotsionaalne koht,» tunnistab Underwood ajalehele USA Today.

Ohio osariigis Daytonis asuva USA õhujõudude muuseumi teadur ja kuraator Underwood näitab külastajatele selles lennukis kohta, kus asus presidendi kirst, kohta, kus seisis verega määritud roosas kostüümis Jackie Kennedy, ning kohta, kus Lyndon Johnson andis presidendivande.

Isegi 46 aastat pärast mõrva tekitavad Kennedy surmaga seotud objektid rahvas tugevaid tundeid, nendib Underwood. «See pole mitte ainult mõrv,» märgib Underwood. «See meenutab inimestele viimast süütuse aega enne presidendi surma.»

Osad Dallase sündmustega seotud asjad asuvad muuseumites. Osa on keldrites luku taga. Osa on erakätes ja ilmub mõnikord välja oksjonitel. Hiljuti müüdi oksjonil 45 000 dollari (473 360 krooni) eest maha viltkübar, mida kandis Lee Harvey Oswaldi tulistamise ajal Jack Ruby.

Kennedy oli teatud mõttes pühak ja need on tema reliikviad, ütleb Wake Foresti ülikooli kunstiprofessor David Lubin, kes kirjutas kuus aastat tagasi raamatu «Shooting Kennedy: JFK and the Culture of Images» (e.k «Kennedy tulistamine: JFK ja imidžite kultuur»).

Mõningatele asjadele on tekkinud ka müstiline aura. Näiteks kirst, milles Kennedy surnukeha Dallasest Washingtoni toodi, visati 1966. aasta 18. veebruaril USA õhuväe lennukilt Atlandi ookeani.

USA Today koostas ka nimekirja huvitavamatest Kennedyga seotud asjadest:

Parkland Memoriali haigla 1. traumapalat: selle sisustuse ostis USA valitsus 1973. aastal tuhande dollari eest ära ja viis arhiivi. Ükski seal olnud asi pole praegu avalikkusele vaatamiseks.

Riided, mida kandsid John ja Jackie Kennedy ning Oswald: ka neid hoitakse arhiivis. Kennedy riiete, lahkamisraporti ja röntgenipiltide nägemiseks peab luba küsima Kennedyte perekonna esindajalt Paul Kirkilt.

Oswaldi relvad, padrunid ja padrunikestad, Kennedyt sõidutanud auto tuuleklaas, Oswaldi päevik ja muud kirjutised: asuvad samuti arhiivis.

1956. aastast pärinev Cadillac, mida kasutasid Kennedy autokolonnis sõitnud luureteenistuse töötajad: asuvad Illinoisi osariigis Roscoe automuuseumis koos Oswaldi tulistamise hetkel Ruby jalas olnud kingade ja Oswaldi haiglasse viinud kiirabiautoga.

Kennedy limusiin: see 1961. aasta Lincoln Continental asub Michigani osariigis Dearbornis Henry Fordi muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles