Rootsikeelsete esindaja: Ahvenamaa võib Soomest lahku lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenamaa lipp
Ahvenamaa lipp Foto: Wikimedia

Ahvenamaa võib Soomest lahku lüüa kui rootsi keele seisundit veelgi nõrgemaks muudetakse, ähvardas soomerootslaste esinduskogu juht, parlamendisaadik Anna-Maja Henriksson.


«Valitsus peab suutma Ahvenamaaga rootsi keeles rääkida. Kui sellega enam hakkama ei saada, on Soomel raske maakonda hoida,» ennustas Henriksson intervjuus ajalehele Hufvudstadsbladet. Soomerootslased on viimasel ajal valitsust palju kritiseerinud, kuna rootsi keele oskus soomlaste hulgas muutub üha viletsamaks.


Tema arvates on suurim oht see, et ahvenamaalased hakkavad vaatama teise ilmakaarde. «Juba nüüd on olemas väike vähemus, kes räägib iseseisvusest või ühinemisest Rootsiga. Pole mingit põhjust sellist mõtteviisi veelgi õhutada rootsi keele tähtsust vähendades,» ütleb Henriksson.

Rootsi keelt emakeelena rääkivatele Soome kodanikele soovitab ta rääkida rootsi keelt, sest see on parim viis oma keele seisundit kaitsta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles