Medvedev sarjas valimiste pärast võimuerakonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Peterburis Ühtse Venemaa kongressil.
Dmitri Medvedev Peterburis Ühtse Venemaa kongressil. Foto: Reuters / Scanpix

Vene president Dmitri Medvedev kritiseeris täna võimuerakonna Ühtne Venemaa liidreid eelmise kuu kohalike valimiste ebademokraatlikkuse pärast ning käskis neil tulevikus valimisi ausalt võita.


Medvedev esines seni teravaima kriitikaga võimuerakonna aadressil Ühtse Venemaa kongressil Peterburis, kutsudes parteid moderniseeruma.

«Tuleb moderniseerida erakonda, muuta see paindlikumaks, avatumaks. Tuleb õppida võitma - me kõik peame õppima võitma avalikus võitluses,» kuulutas president sadadele delegaatidele foorumil, mida kandis otse-eetris üle riigitelevisioon.

Peaminister Vladimir Putini juhitav Ühtne Venemaa purustas oktoobrikuus suures osas riigist peetud kohalikel ja regionaalvalimistel opositsiooniparteid. Opositsiooni kinnitusel esines valimistel ulatuslikult rikkumisi, ent valimiskomisjonid tõrjusid enamuse kaebustest.

Medvedev kinnitas auditooriumile, kelle seas oli ka Putin, et Ühtne Venemaa, keda kriitikud on võrrelnud nõukogudeaegse Kommunistliku Parteiga domineerimise pärast poliitilises ja avalikus elus, peab muutuma.

«Partei... on üksnes instrument,» ütles ta delegaatidele. «Jah, väga tähtis, absoluutselt vajalik instrument, ent üksnes instrument, vahend, ent mitte eesmärk,» toonitas ta.

«Partei peab muutuma kaasaegseks, et mitte aeguda, elust, oma valijatest maha jääda,» kinnitas riigipea.

«Kahjuks demonstreerivad mõned nii Ühtse Venemaa kui ka teiste parteide regionaalorganisatsioonid sageli just nimelt sellise mahajäämuse märke, taandavad oma poliitilise tegevuse intriigideks, mängudeks,» märkis ta.

«Valimised, mis peaksid olema üldrahvalik tahteavaldus, ideede ja programmide võitlus, muutuvad selle tulemusel mingiteks väljamõeldisteks, kus demokraatlikud protseduurid aetakse segi administratiivsetega,» kuulutas Medvedev.

«Sellistest inimestest tuleb lihtsalt vabaneda, ja halbadest harjumustest, muide, samuti,» lisas ta.

«Demokraatia eksisteerib lõppude lõpuks mitte parteide jaoks... demokraatia eksisteerib kodanike jaoks,» kuulutas president.

Putin vaatas Medvedevi kõne ajal läbi mingeid pabereid, tegi märkmeid ja vahetas repliike Ühtse Venemaa liidri Boriss Grõzloviga. Ta ühines põgusate aplausidega, mis presidendi kõnet katkestasid, ent ei vaadanud pea üldse Medvedevi poole.

Putin astus kõnepulti Medvedevi järel, ent alustas kõnet, rääkides sellest, kuidas Venemaa majandus kavatseb taastuda finantskriisist.

Medvedev on Putini enda poolt valitud mantlipärija presidendi ametisse. Alates ametisse astumisest 18 kuud tagasi, on Medvedev aeg-ajalt kritiseerinud Venemaa majandust ja poliitilist süsteemi, ent diplomaatide ja ärimeeste sõnul on praktikas vähe muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles