Krugman: kriisist ülesaamine võtab veel aastaid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Paul Krugman
Professor Paul Krugman Foto: SCANPIX

Kriisist ülesaamine võtab veel kaua aega ning seni jäävad intressimäärad madalaks ning keskpangad ning valitsused peavad majandusi jätkuvalt turgutama, tõdeb Nobeli majanduspreemia laureaat ja Princetoni professor Paul Krugman.


Rootsi E24 kirjutab, et Göteborgi konverentsi külastanud Krugmani sõnum oli optimismist kaugel. Ta tõdes, et üleilmse majanduskriisi kõige hullem osa on küll möödas, kuid peamised probleemid ei ole kuskile kadunud. Näiteks on krediiditurgudel jätkuvalt suured probleemid.

Olukorra normaliseerumiseks peab professori sõnutsi kõigepealt tööpuudus vähenema ning finantsturud normaalselt toimima.

Krugmani sõnutsi ei tohi valitsused karta majanduste toetamiseks kulutusi teha. Tänase kriisi lahenemiseks tuleb taastada finantsturgude usaldus, et need saaksid normaalselt toimida ilma keskpankade ja valitsuste toetuseta. Kuni selle ajani on aga vaja toetust, et tarbimine suureneks, nõudlus toodete järele kasvaks ja inimesed saaksid tööd.

Professori sõnutsi on probleemiks suured krediitkaardivõlad ning pankade pankrotistumised ei ole veel kaugeltki minevikumuusika.

Erasektor peab Krugmani sõnutsi stabiliseeruma, kuid see võib võtta aastaid. Finantsturud on hakanud vähehaaval uuesti toimima, kuid ta prognoosib, et USA keskpanga Fedi intressimäärad jõuavad normaalsele tasemele alles paari aasta pärast. Fedi keskne intressimäär on 0-0,25 protsenti, Rootsi keskpangal 0,25 protsenti ning eurotsoonis 1 protsent. Need on ajalooliselt madalaimad tasemed.

Kuna tööpuudus on kõrge, on ka liiga vara hakata intressimäärade tõstmisest rääkima, kinnitas Krugman. Tema sõnutsi ei ole ka USA praegune 0-intressimäär majanduse toetamiseks sobilik ning mudelarvutuse kohaselt peaks see olema -6 protsenti. See ei ole praktikas võimalik, kuid näitab ilmekalt, kui kehvas seisus majandus tegelikult on.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles