FT: Euroopa ihkab maailma esirohelise rolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseenergia.
Päikeseenergia. Foto: Reuters

Euroopa tööstusjuhtide arvates annavad kontinendil tulevikus tooni rohelised tooted, mida ka valitsused üha meelsamini doteerivad.


Euroopa naudib juba riigiabi tiibadel juhirolli tuule- ja päikeseenergia osas, kuid suurettevõtete tippjuhtide nägemuses laieneb trend ka teistele valdkondadele.

Nii on Siemens seadnud endale aastaks 2011. eesmärgi müüa 25 miljardi euro eest rohelisi tooteid. «Roheline revolutsioon on alanud. Aastaks 2020 ületab roheline tehnoloogia Saksamaal nii auto- kui masinatööstuse,» ütles Financial Timesile Siemensi juht Peter Löscher.

Renault' juhi Carlos Ghosni sõnul on Euroopas suured võimalused erasektori ja valitsuste koostööks, näiteks elektriautode tootmises. «Euroopast saab üks selle valdkonna liidreid,» usub ta.

Aastaks 2020 on roheliste toodete globaalne turupotentsiaal 3200 miljardit eurot, millest ligikaudu neljandik võib statistikafirma Roland Bergeri hinnangul kuuluda Euroopale.

Paljude ettevõtjate arvates mängivad rohelise tööstuse kasvutempo määramisel võtmerolli valitsused. Kui mõned Euroopa valitsused möödunud aastal päikeseenergia tootmise abirahasid koomale tõmbasid, vallandus sektoris lausa paanika.

Osade vaatlejate meelest haarab taastuvenergia osas juhirolli Hiina. Üha julgemini investeerivad sellesse aga ka Euroopa firmad. Renault plaanib ehitada Europasse elektriautode ja akude tehaseid, Siemens aga teeb juba neljandiku oma käibest roheliste toodetega. Air Liquide tegeleb vesinikupõhiste energialahenduste väljatöötamisega.

Prantsuse Schneider Electricu juht Jean-Pascal Tricoire ütles, et tema arvates on Euroopa lähtepositsioon taastuvate energiaallikate sektoris erakordselt tugev.

 

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles