Taliban ohustab Pakistani budistlikku arheoloogiapärandit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buddha kuju Peshawari muuseumis.
Buddha kuju Peshawari muuseumis. Foto: AFP / Scanpix

2001. aasta märtsis Afganistanis kuulsa Bamiyani Buddha kuju hävitanud Taliban hävitab nüüd Pakistanis iidset Gandhara pärandit ja sealseid budistlikke aardeid, hoiatavad arheoloogid, kirjutab uudistevõrk AFP.

«Mässulised on kultuuri vaenlased,» nentis Taxila muuseumi kuraator Abdul Nasir Khan. «On väga selge, et kui samasugune olukord jätkub, hävitab see meie kultuuri ja meie kultuuripärandi.»

20 kilomeetrit pealinn Islamabadist lõunasse jääv Taxila on üks Pakistani tuntumaid arheoloogiaobjekte. 5. sajandist enne Kristust 2. sajandini pärast Kristust asus seal budistliku õpetuse keskus.

«Kohalikud võimud on meid hoiatanud võimaliku rünnaku eest sellele muuseumile,» rääkis Khan, «Me oleme võtnud kasutusele mõningaid ettevaatusabinõusid, kuid neist ei piisa ja meil napib raha.»

«Nädalate kaupa ei käi siin ühtegi välismaist külastajat. Kui külastajaid ei tule, kui neid paiku ei säilitata ja kaitsta, kui uurimine peatub, siis mis on teie arvates arheoloogia tulevik?» küsis ta.

2001. aasta kevadel hoolimata kõrgetasemelistest rahvusvahelistest palvetest 1500 aastat vana Bamiyani Buddha õhku lasknud Taliban on sellest ajast levinud ka Pakistani. Selle terroristliku liikumise vastuseis muusika, kunsti, tantsimise, naiste hariduse ja ebajumalakummardamise vastu teeb arheoloogid murelikuks.

Näiteks Loode-Pakistanis Swati orus 1956. aastast uurimistööd teinud Itaalia arheoloogid lõpetasid seal kaevamised kaks aastat tagasi. Pärast seda, kui piirkonnas tõusis esile Taliban radikaalse islamivaimuliku Maulana Fazlullah' juhtimisel. «Me ei kavatse jätkata mingisuguse uurimistööga,» kinnitas Pakistanis tegutseva Itaalia arheloogilise missiooni direktor Luca Olivieri.

Mingeid riske ei soovinud võtta ka 17 aastat Swatis kuraatorina töötanud Khan. Kui Taliban tuli tappes ja pommitades läbi oru, pani ta seal muuseumi mullu kinni ja evakueeris kõige hinnalisemad eksponaadid.

Tänavu septembris üritasid Talibani terroristid õhku lasta 7. sajandist pärinevaid kivisse raiutud Buddha kujutisi. Nad kahjustasid ajaloomälestist, mis oli olnud palverännakukohaks sajandeid.

Khani sõnul on sõjavägi nõudnud, et Swati oru suurimasse linna Mingorasse ehitataks muuseum. Hoolimata suvisest pealetungist, mis tundub Talibani sealt praeguseks välja ajanud, kahtleb muuseumikuraator, kas piirkonna elu niipea normaalse juurde naaseb. «Ma ei näe mingit võimalust avada Swati muuseum lähitulevikus,» rääkis ta. «Olukord pole jätkuvalt sobilik.»

«Muuseumihoone sai pommiplahvatuses kõvasti kannatada. Vitriinid on katki ja hoone vajab täielikku renoveerimist,» rääkis Khan. «Inimeste mõtetes on jätkuvalt hirm, kuid ma loodan, et sõjaväel õnnestub taastada normaalne olukord.»

Loode-Pakistani pealinn Peshawar on tuntud oma budistliku pärandi ja arheloogiamälestiste poolest. Vanasti käis seal tuhandeid turiste, kuid nüüd on see piirkond, kuhu välismaalased ei julge minna.

Peshawari muuseum on avatud, kuid üks selle väravaist on kinni ning seda ümbritsevad tsementbarrikaadid, mille vahelt pääsevad läbi vaid jalakäijad. «Pooleteise aasta jooksul on välisturistid lõpetanud täielikult selle Pakistani piirkonna külastamise,» nentis Qazi Ijaz Peshawari muuseumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles