Iraagi sunniidid ja šiiidid saavad segaabielu eest raha

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi pruut ja peigmees.
Iraagi pruut ja peigmees. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi asepresidendil Tariq al-Hashemil on nende ühiskonnas vaenamise vähendamiseks oma relv – ta pakub 2000 dollarit (üle 20 000 krooni) pulmakingiks paaridele, mille üks osapool on sunniit ja teine šiiit, kirjutab ajaleht USA Today.

Enne Iraagi sõda olid abielud sunniitide ja šiiitide vahel üsna tavapärased. Sõja ajal lahvatanud hõimuvaen muutis need aga harulduseks.

«Pärast 2006. aastat avastasime, et segaabielude sõlmimine on lõppenud,» rääkis Raad Majeed Mohammed, al-Hashemi abi. «Selle kava mõte on, et armastuse ja suhtluse propageerimine Iraagi rahva vahel teeb riigile head.»

Sel reedel toimub Mohammedi teatel umbes tosina segapaariga pulm, kus jagatakse 2000-dollarilisi kingitusi. Sama suurpulma käigus sõlmitakse veel ka 375 samausulise abielu, kuid neile antakse uue elu alustamiseks vaid 750 dollarit (üle 7500 krooni).

Ühe segaliidu sõlmivad 30-aastane šiiit Mohammed al-Rubaiee ja 21-aastane sunniit Taghreed al-Samaraee. Nad on kasvanud üles samal Bagdadi tänaval üksteise suhtes üle tee asuvates majades ning al-Rubaiee kinnitusel hoidis ta tütarlapsel silma peal juba mitu aastat. Nende perekonnad said hästi läbi ja al-Rubaiee käis tihti oma tulevase naise isa kutsel nende peres õhtusöögil.

2007. aasta veebruaris kasvasid aga pinged nende peamiselt šiiitidega asustatud linnaosas nii tuliseks, et al-Samaraee pere põgenes kodunt. Al-Rubaiee hoidis aga nüüd temaga abielluva naise isaga edasi ühendust ja innustas teda tagasi tulema. Mullu detsembris al-Samaree pere naasiski ja tänavu augustis paar kihlus.

«Mohammed on hea mees,» ütles al-Samaree. «Me loeme sama koraani, kummardame sama Jumalat ja usume samasse prohvetisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles