Ashton peab europarlamendi ees oma pädevust tõestama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton.
Catherine Ashton. Foto: AFP / Scanpix

Neljapäeval Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrgemaks esindajaks määratud paruness Catherine Ashton peab järgmisel nädalal Euroopa Parlamendi saadikute ette astuma.


Paljud vaatlejad ja Euroopa riikide avalikkus suhtub Euroopa Komisjoni kaubandusvolinikuna töötanud ja nüüd ootamatult ELi esidiplomaadiks tõusnud Ashtonisse umbusklikult.

Kriitikute sõnul ei tunta kergekaallaseks peetavat Ashtonit isegi kodumaal ja tundmatul britil puudub vajalik välispoliitiline kogemustepagas, vahendas AFP.

Kriitika Ashtoni vastu oli nii tugev, et viimane pidas vajalikuks pärast erakorralist Ülemkogu kinnitada: «Ma arvan, et paljud ütleksid, et olen parim inimene sellele tööle ja just seepärast mind valiti.»

Vaatlejate hinnangul tõotab järgmisel nädalal toimuv kohtumine rahvasaadikute ning Ashtoni vahel tulla tuline, sest viimane peab oma valikut õigustama. Seejuures peab Ashton ametisse saamiseks pälvima nii Euroopa Parlamendi kui ka Euroopa Komisjoni toetuse.

Viimases täidab ta ka asepresidendi rolli. Lisaks sellele peab Ashton hakkama juhtima igakuiseid ELi välisministrite kohtumisi ning loodavat Euroopa Välisteenistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles