Juštšenko lubab ukrainlastele NATOt ja ELi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina praegune president Viktor Juštšenko
Ukraina praegune president Viktor Juštšenko Foto: AFP / Scanpix

Ukraina president Viktor Juštšenko lubas valimisvõidu korral võtta eesmärgiks riigi ühinemise Euroopa Liidu ja NATOga.


«Minu eesmärk on Ukraina ühinemine Euroopa Liiduga,» ütles oma valimisprogrammi tutvustanud riigipea AFP vahendusel.

Lisaks liitumisele ühendusega lubas Juštšenko ka oma riigi täielikku osalemist euroatlandi julgeolekupartnerluses. «Ukraina jätkab oma välispoliitika määratlemist,» lisas Juštšenko.

Presidendi sõnul ei pikenda ta 1997. aastal sõlmitud kahepoolset kokkulepet Vene Föderatsiooniga, mille alusel peab Musta mere laevastik Ukrainast lahkuma 2017. aastal.

9. novembriks registreeris end eelseisvatele presidendivalimistele 18 presidendikandidaati. Peamised favoriidid riigipea kohale on peaminister Julia Tõmošenko ning opositsiooniliider ja Regioonide Partei liider Viktor Janukovitš.

2004. aastal oranži revolutsiooni järel võimule tulnud Juštšenkot toetab viimaste arvamusküsitluste kohaselt umbes viis protsenti valijatest.

Palju räägitakse ka Ukraina Obamaks kutsutud endisest parlamendispiikrist ja välisministrist Arseni Jatsenjukist, kes juhib Muutuste Rinnet, endisest keskpanga juhist Sergij Tigipkost, kes oli Leonid Kutšma ajal ka riigi asepeaminister, ekskaitseministrist ja ühenduse Kodaniku Positsioon liiderist Anatoli Grõtsenkost ning parlamendispiiker Volodõmõr Lõtvõnist.

Presidendivalimiste esimene ring toimub 17. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles