Belglane tunnistas end Iraani relvatehingutes süüdi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani relvajõudude hävituslennukid F-5E.
Iraani relvajõudude hävituslennukid F-5E. Foto: Wikipedia.org

Belgia kodanik tunnistas end Ühendriikide ringkonnakohtus süüdi kavas eksportida Iraanile sõjalennukite mootoreid ja tagavaraosi.


Augustis vahistatud arvatavat relvakaupmeest Jacques Monsieuri võib süüdimõistmise kohaselt oodata kuni viieaastane vanglakaristus ja veerand miljoni dollari suurune rahatrahv, vahendas Reuters.

Monsieuri süüdistatakse vandenõus, rahapesus, salakaubaveos, relvaekspordi kontrolli seaduste ja Iraani kaubandusembargo rikkumises ning smugeldamises.

«Monsieur [...] on kogenud relvakaupmees, kes on teinud aktiivselt koostööd Iraani valitsusega, et hankida sellele sõjatehnikat,» teatas USA justiitsministeerium oma avalduses.

Veebruaris võttis Monsieur ühendust ennast relvakaupmeheks maskeerunud eriteenistuse agendiga, kes soovis osta F-5 hävituslennukitele ja C-130 transpordilennukitele mootoreid, et need seejärel Iraani toimetada. Kava kohaselt pidi tehnika kohale toimetama Colombia ja Araabia Ühendemiraatide kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles