Barroso loodab uut Euroopa Komisjoni jaanuari lõpuks

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Manuel Barroso.
José Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni uus koosseis peaks olema selge jaanuari lõpuks, ütles komisjoni president Jose Manuel Barroso täna.


Viimane kandidaat 27 volinikukohale esitati teisipäeval, mis tähendab, et nüüd võivad alata konsultatsioonid volinikuportfellide jagamise üle.

«Meil peaks praeguseks juba uus komisjon olema, aga ei ole. Ma loodan, et me saame selle jaanuari lõpuks,» ütles Barroso Euroopa Parlamendi istungil Strasbourgis.

Osal kohtadest nagu konkurentsi-, siseturu-, rahandus- ja kaubandusvolinik on ulatuslik võim ja nende pärast käib kibe konkurents.

Prantsusmaa soovib siseturuvoliniku kohta, mis annaks riigile sõnaõiguse finantsteenuste reguleerimisel. Diplomaatide sõnul on Saksamaa huvitatud tööstus-, kaubandus- ja konkurentsivolinike kohtadest.

EL-i seaduste kohaselt peaks komisjoni uus koosseis olema teada juba novembriks, kuid seda on edasi lükanud mitmed viivitused nagu reformikava Lissaboni leppe jõustumine.

Barroso on öelnud, et tahaks näha komisjonis rohkem naisi. Praeguste kandidaatide järgi otsustades tõuseks uues koosseisus naiste arv kaheksalt üheksale.

Barroso teeb ilmselt lähipäevil teatavaks, millist kohtade jagunemist tema eelistaks. Seejärel kutsub Euroopa Parlament viis kandidaati vestlustele, mis toimuvad tõenäoliselt jaanuaris. Siis hääletab parlament terve komisjoni koosseisu üle. Parlamendiliikmete sõnul ei jõua kogu protsess lõpule enne 1. veebruari.

Barroso ütles teispäeval, et järgmise komisjoni ja kogu Euroopa Liidu tähelepanu keskmes saab olema majanduskriisi sotsiaalne mõju liidu 500 miljonile elanikule.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles