FT: Porschet ootab Volkswageni pärast hiigelkahjum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porsche - ajatu klassika
Porsche - ajatu klassika Foto: Corbis / Scanpix

Porsche teatas täna, et kui nende enamusosalus Volkswagenis ümber hinnatakse, läheb see neile tänavu maksma miljardeid eurosid.


Volkswageni finantsjuht Hans Dieter Pötsch, kes sel nädalal ka Porsche valdusfirmas samale ametikohale nimetati, ütles, et Porsche 51-protsendine VW osalus hinnatakse kontserni aruandluses tõenäoliselt ümber.

Pötschi sõnul on ühtlasi kavas müüa Volkswagenile 49,9 protsenti Porsche sportautoärist.

«Niipalju kui me täna oskame öelda, toovad nimetatud struktuurimuutused Porsche SE jaoks kaasa paari miljardi euro suuruse kaotuse,» ütles Pötsch.

Porschele oleks see juba teine suurkahjum pärast seda, kui nad tänavu hulljulgelt endast tunduvalt suuremat Volkswagenit üle võtta üritasid - ja läbi kukkusid.

Üle jõu käinud katse Euroopa suurimat autotootjat omandada viis Porsche pankroti veerele ning läks neile finantsaasta arvestuses maksueelselt maksma 4,4 miljardit eurot - kontrastiks sellele eelnenud 8,6 miljardi euro suurusele kasumile.

VW ja Porsche tegevdirektor Martin Winterkorn ütles, et VW plaanib osta 3,9 miljardi euro eest 49,9 protsenti Porsche sportautoärist, et viimase räsitud finants-seisu parandada.

«Praegu on ülimalt tähtis Porsche SE finantsiliselt jälle stabiilseks saada,» ütles Winterkorn.

Kuna lõplik otsus Porsche ülevõtmise ning VW ja Porsche edasise ühinemise kohta on tehtud, astus Winterkorn sel nädalal ka Porsche tüüri juurde.

Nimelt leppisid autotootjad möödunud nädalal kokku, et veel sel aastal müüakse Volkswagenile suur osa Porschest, misjärel viimane 2011. aastal täielikult Volkswageniga integreeritakse. Porschest saab seega Volkswageni kümnes automark.

Volkswagen kohtub tuleval nädalal Alam-Saksi liidumaa esindajatega, kellele nad ettevõttes eriõigusi tahavad anda, andes ilma aktsionäride üldkoosoleku loata otsemandaadi kahele sealsele nõukogu liikmele.

Ülejäänud investorid on sammu teravalt kritiseerinud.
Alam-Saksi liidumaa on VW suuruselt teine osanik ja omab üle 20 protsendi kontserni aktsiatest.

Porsche avaldas täna ka oma suvise kriisi sügavust paljastavad andmed. Nimelt kuhjusid nende võlad juuli lõpuks 11,4 miljardi euroni. Aasta tagasi oli see summa olnud 3,1 miljardit eurot.

Pötschi sõnul kasutatakse osaluse müügist saadud raha osaliselt Porsche võlakoorma kergendamiseks. Pangad olevat lubanud neile ka 8,5 miljardit eurot krediiti, et varasem 10,8 miljardi euro suurune laen ümber finantseerida.

See annab Porschele veidi aega ennast koguda.
Porsche teatel said nad möödunud aruandeaastal 1,9 miljardit eurot ärikasumit, kuigi müük langes 24 protsendi võrra 75 238 auto peale. Eelneva aasta ärikasumit firma võrdluseks ei andnud.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles