Miinide õhkimist Soome lahes tabas taas ebaõnnestumine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Miinide kahjutukstegemist Nord Streami gaasitrassil Soome lahes tabas täna järjekordne tagasilöök, sest vaatamata ettevalmistustele jäi plahvatus ära.


Järgmine katse peaks aset leidma pühapäeval, kuna meteoroloogid prognoosivad lähipäeviks kõrget lainetust, vahendas YLE.



Nord Streami palgatud Briti demineerimisfirma BACTEC pidi plaanide järgi õhkima 150 kilogrammi kaaluva Vene meremiini, mis pärineb teisest maailmasõjast. Selle külge kinnitati väike lõhkelaeng, mis erinevalt meremiinist ka plahvatas.

Gaasikonsortsiumi uuringutejuht Simon Bonnell rääkis, et firma püüab ebaõnnestumise põhjuse välja selgitada.

Õhkimine eeldab head ilma, võimalikult rahulikku merd ja päevavalgust ning head nähtavust. Tasane meri on vajalik tehniliste seadmete jaoks ja head nähtavust läheb vaja näiteks hüljeste märkamiseks ning ohutsoonist eemale peletamiseks.

Esialgsete kavade järgi pidi BACTEC suure meremiini õhkima eelmisel pühapäeval, kuid halva ilma ja tehniliste probleemide tõttu lükati see teisipäevale. Kõrge lainetus segas aga plaane ka teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles