Geneetikute sõnul ei tootnud doktor Mengele aaria kaksikuid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud.
Kaksikud. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Natsi sõjakurjategija doktor Joseph Mengele ei loonud Brasiilia linnas aaria kaksikute geeni, vahendab ajaleht USA Today National Geographicu uuringut.

6000 elanikuga Brasiilia linn Cândido Godói on tuntud selle poolest, et seal sünnib palju kaksikuid, eriti saksa päritolu perekondades. Selle aasta alguses pakkus Argentina ajaloolane Jorge Camarasa välja, et omal ajal külastas mainitud linna doktor Mengele, kes sooritas seal eksperimente, mille tulemusel hakkasid sealsed inimesed rohkelt kaksikuid saama.

«See on täielik absurd ning meie kogutud andmed ei näita mingit kasvu kaksikute arvus enne doktor Mengele väidetavat visiiti, selle ajal ega pärast,» rääkis Rio Grande do Suli ülikooli geneetik Lavinia Faccini.

Faccini ja tema kolleegid vaatasid selle linna sünniregistreid alates 1927. aastast, võtsid kohalike vereproove ja uurisid ka keskkonda.

Nende statistika näitas, et linna sakslannadest elanikud on sünnitanud 66 kaksikut ehk 34,7 protsenti kõigist selles linnas ilmavalgust näinud kaksikuist. Kõigist Cândido Godói sündidest on sakslaste arvel vaid 6,2 protsenti. See tähendas, et saksa päritolu naisel on selles linnas tema ülejäänud sookaaslastest seitse korda suurem tõenäosus saada kaksikud.

Samas leidsid teadlased, et kaksikute sündimus oli selles linnas enam-vähem sama juba aastast 1959, mis tähendab, et mitmikuid soosivaid geene kandvad sakslased pidid Cândido Godóisse kolima enne seda ja enne väidetavat doktor Mengele külaskäiku.

Auschwitzi surmalaagris oma tapvate katsete käigus muuseas ka kaksikuid piinanud doktor Mengele põgenes pärast Teist maailmasõda Lõuna-Ameerikasse. 1960. aastal kolis ta Brasiiliasse, kus suri aastal 1979.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles