EL tahab kriisiajal ametnike palku tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriitikute arvates on EL-i ametnike palgad niigi kõrged.
Kriitikute arvates on EL-i ametnike palgad niigi kõrged. Foto: UPPA/SCANPIX

Kümneid tuhandeid Euroopa Komisjoni töötajaid ootab inflatsiooni suurendav 3,7-protsendiline palgatõus, kirjutab uudistegantuur AFP.


Hoolimata komisjoni pingutustest ELi liikmesriikides avaliku sektori palgad kontrolli all hoida, saavad 38 000 ametnikku vastavalt Komisjoni soovitusele palgakõrgendust, kui tõusu rahastavad liikmesriigid nõus on.

«Null protsenti oleks sobilikum,» vihastas Austria avaliku teenistuse minister Gabriele Heinisch-Hosek, kelle arvates palgatõususoovitus on kriisiajal täiesti kujuteldamatu.

Komisjoni pressiesindaja Valerie Rampi sõnul on ei otsusta komisjon lihtsalt niisama, kas töötajate palku tõsta. Tõusud ja langused on mõlemad Rampi sõnul võimalikud, sest neid arvutatakse 2004. aastal kokku lepitud valemi järgi, mis mõõdab elukallidust Brüsselis ja avaliku sektori palku kaheksas Euroopa riigis: Belgias, Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Luksemburgis, Hollandis ja Hispaanias.

Rampi ei suutnud aga tuua näidet korrast, kui palju oleks alandatud. Kriitikute sõnul ei võta komisjoni valem, mis võrdleb avaliku sektori palku ajavahemikul juuli 2008-juuni 2009 arvesse seda, et just viimastel kuudel on paljudes riikides palku külmutatud või kärbitud.
Näiteks Eesti, Läti, Leedu, Kreeka, Iirimaa ja Ungari on kõik avalikus teenistuses palgad külmutanud või neid isegi vähendanud.

Euroopa Liidu institutsioonide palgad on kriitikute arvates niigi liiga kõrged.

Ametist lahkuvad volinikud saavad praeguste reeglite kohaselt kolm aastat kuni 65 protsenti palgast pärast seda kui nende ametiaeg esmaspäeval lõppeb.Volinike põhipalk on 20 000 eurot, sellel lisanduvad kulud eluasemele jms. ELi uus president Herman Van Rompuy hakkab teenima rohkem kui USA president Barack Obama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles