Natsikütid jahivad Tšiilis surmatohtrit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simon Wiesenthali keskuse direktor Efraim Zuroff esitlemas kausta, mis sisaldab andmeid surmatohtriks ristitud natsi sõjakurjategija Aribert Heimi kohta.
Simon Wiesenthali keskuse direktor Efraim Zuroff esitlemas kausta, mis sisaldab andmeid surmatohtriks ristitud natsi sõjakurjategija Aribert Heimi kohta. Foto: Reuters / Scanpix

Teise maailmasõja aegseid natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse esindajad saabusid eile Tšiilisse, et viia lõpule operatsioon kõige tagasiotsitavama sõjakurjategija Aribert Heimi tabamiseks.

Heim viibib väidetavalt Andide mäestiku ja Atlandi ookeani vahelises piirkonnas, mida tuntakse Patagooniana, vahendas Reuters.

Teise maailmasõja ajal Mathauseni koonduslaagris töötanud Heimi süüdistatakse sadade vangide tapmises ning piinamises.

Väidetavalt süstis kurikuulus austerlane koonduslaagris inimestele otse südamesse bensiini ja muid mürgiseid segusid, et jälgida kinnipeetavate surma eripärasid.

Tagaotsitavate natsistlike kurjategijate nimekirjas esimesel kohal olevat Heimi kutsutakse tema kuritegude pärast ka «Doktor Surmaks».

Simon Wiesenthali keskuse esindaja sõnul on nad Heimi tabamiseni viiva vihje eest välja pannud preemia, mis ulatub 450 000 USA dollarini (4,5 miljonit Eesti krooni).

Ka pärast sõda arstina töötanud Heim põgenes 1962. aastal Saksamaalt ning katsed teda tabada on seni ebaõnnestunud.

Ladina-Ameerikasse saabus nüüd teda otsima ka Wiesenthali keskuse Jeruusalemma büroo juht, Eestistki käinud Efraim Zuroff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles