Briti julgeolek süüdistab Litvinenko mõrvas Venemaad

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaprokuratuur Moskvas.
Venemaa peaprokuratuur Moskvas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Suurbritannia valitsusallikas väitis meediale, et julgeolekuorganitel on tõendeid Vene riigi seotusest FSB endise polkovniku Aleksandr Litvinenko mõrvaga.

«Me oleme veendunud, et Litvinenko juhtumiga on seotud [Vene] riik,» ütles anonüümseks jääda soovinud kõrge ametnik BBC uudisteprogrammile Newsnight.

Tema sõnul oli veidi vähem kui kahe aasta eest Londonis mürgitatud Litvinenko mõrva taga föderaalne julgeolekuteenistus FSB, mis on president Putini võimu ajal saanud palju vabamad käed, kui teiste riikide eriteenistused.

Briti vastuluure MI5 andmetel üritati eelmisel suvel tappa ka teist Suurbritannias elavat tuntud vene poliitdissidenti Boriss Berezovskit, kelle äripartneriks oli ka Litvinenko. See näitab ekspertide hinnangul, et FSB on endiselt valmis kõrvaldama inimesi, kes elavad läänes.

Londonis  peetakse Litvinenko mõrva peamiseks kahtlusaluseks eriteenistuste taustaga Andrei Lugovoid, kuid Suurbritannias teda kohtu ette tuua ei saa.Moskva on nimelt keeldunud oma kodanikku välisriigile välja andmast, põhjendades seda kehtiva põhiseadusega. Lugovoi valiti tänu tema ümber puhkenud suurele meediakärale ja võimude toetusele mullu detsembris ka riigiduumasse.

Venemaa peaprokuratuuri esindaja Vladimir Markin märkis brittide kriitikat kommenteerides, et väide, nagu oleks Litvinenko mõrva korraldanud riiklik salateenistus, pole uurimisel kinnitust leidnud, vahendas AFP. «Me ei kommenteeri seda teadet, sest meil ei ole nn Litvinenko juhtumiga vähimatki pistmist,» ütles omakorda üks FSB esindaja Interfaxile. Ta lisas vaid, et juhtumiga tegeleb Venemaa peaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles