Vanhanen ja Halonen vaidlevad Soome esindamise üle ELis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL-i ja USA tippkohtumine selle aasta aprillis, kus olid kohal nii Halonen (pildil vasakul) kui Vanhanen (tagareas).
EL-i ja USA tippkohtumine selle aasta aprillis, kus olid kohal nii Halonen (pildil vasakul) kui Vanhanen (tagareas). Foto: HERWIG PRAMMER/REUTERS

Soome peaminister Matti Vanhanen ja president Tarja Halonen vaidlevad endiselt küsimuse üle, kes täpselt esindab Soomet ELi tippkohtumistel, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat. Eriti tähtsaks muutub küsimus pärast Lissaboni leppe jõustumist.


Vanhanen teatas täna napisõnaliselt, et lõplikku lahendust pole küsimusele veel leitud ja läbirääkimised käivad.

Järgmine tippkohtumine ELi riikide liidrite vahel on aga juba kahe nädala pärast, kui ühenduse uus aluslepe on jõustunud. Valitsuse kantselei sõnul pole selge, kas lahendus enne tippkohtumist üldse leitakse või lükatakse see edasi.

Soome parlamendi põhiseaduskomisjoni seisukoht on, et tippkohtumistega seotud küsimused on Lissaboni leppe jõustumise järel valitsuse pädevuses.

Asjatundjate sõnul on vaidlus Soome esindamise üle märk presidendi ja peaministri jätkuvast võimuvõitlusest Soomes. «Selle taustal on põhimõtteline küsimus sellest, kumb on Soome poliitikas /.../ juhtfiguur,» ütleb riigiõiguse emeriitprofessor Antero Jyränki.

Tampere ülikooli politoloogiaprofessor Tapio Raunio oli sama eelt. «Siin jagatakse omavahel ära see, millised küsimused on presidendi ja millised valitsuse pädevuses. Kaudselt vaieldakse ka poliitika sisu üle, selle üle, kes pääseb asju mõjutama,» ütles Raunio.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles